4 tips för ett framgångsrikt generationsskifte

(8 juli, 2019)

Hur generationsskiftet började

Timo Lahtinen, grundaren av Urutek Worldwide och dess föregångare. Ett företag som skapade en ny industri, i 38 länder under det tidiga 80-talet. Vid uppfinnandet av störningsfria lyft av betonggolv som sjunkit. Samt efterföljande uppfinningar för att markförstärka med expansiva geopolymer. Företaget arbetade med licensieringsverksamhet fram till 2009, då det började utveckla sina egna helhetslösning. Otso Lahtinen, Timos äldste son, var med på sitt första licensieringsmöte hos Uretek år 2000 i Tammerfors och har varit aktiv i olika roller sedan dess.

Far och son - generationsskifte

För en del pappor kan det vara ett svårt besult att fatta, att ge sin son chefspositionen i sitt eget familjeföretag. Men Timo Lahtinen säger att hans son Otso själv ville ta ansvar redan i ett tidigt stadie. Ett ansvar som Timo var villig att ge honom, efter att själv ha arbetat 25 år med att utveckla företaget. Från ett litet finskt bolag, till en global licensieringsfirma med regionala helhetsuppdrag.

“Jag minns en lördagsmorgon i november 2013 när min telefon ringde. Otso ringde för att säga att han formellt vill ta över allt ansvar, då det kändes naturligt och som rätt tidpunkt för det. Jag kände mig stolt och visste att min tid som VD var över. Jag svarade gladeligen ja”, minns Timo Lahtinen.

Hur generationsskiftet gick

Beslutet har gett resultat, då företaget har snudd på fördubblat sina helhetsuppdrag sedan den där novemberdagen.  Bolaget har framgångsrikt bytt namn till Geobear och satt upp nya strategier för att transformera infrastrukturunderhåll inom transportsektorn, över hela världen. Uretek fortsätter sin licensiering av intellektuell egendom under separat ledning. Detta efter att ha genomgått stora föreändringsutmaningar, som Otso och hans ledningsgrupp tacklade – innan de gav ansvaret vidare för att istället fokusera på Geobears verksamhet.

Far-och-son-duon talar öppet om de utmaningar som ett generationsskifte, från förälder till barn innebär och ger råd till andra familjeföretag.

“Generationsskiften måste förutses flera år innan de sker. Alla intressenter måste vara delaktiga och kunskapen och motivationen hos efterträdaren måste säkerställas, genom rätt form av utbildning och incitament”, säger Timo Lahtinen.

Familjedynamiken kan innebära risk för fler konfrontationer, men även för bättre kommunikation.

“Under vår tid, då vi arbetade aktivt tillsammans, upplevde jag det som att vår kommunikation var sömlös. Min far var den bästa mentorn som jag haft, eftersom han alltid uppmuntrade mig att höja standarden, och gjorde den bästa tänkbara kunskapen tillgänglig för att stötta min och företagets tillväxt och utveckling. Jag förblir otroligt tacksam och det är ett sant nöje för mig att bygga vidare på hans arv – till ett bolag i världsklass”, säger Otso Lahtinen.

Timo och Otso Lahtinens 4 tips för ett framgångsrikt generationsskifte

Hur man ärver ett bolag:

Far och son säger att de har lärt sig en del läxor längs vägen gällande att genomgå ett generationsskifte. De ger dessa råd inför planeringen av generationsskifte inom familjeföretag:

  1. Ge din efterträdare utrymme att fatta beslut. Han eller hon kommer troligen att göra massvis av misstag och ditt jobb som pappa/mamma är att säkra att företaget kan hantera det och att varje enskilt misstag blir en lärdom. Kliv åt sidan när din efterträdare vill ha rollen. Det är ofta ett tecken på att han eller hon är redo.
  2. Leta efter kvalitéer som du skulle önska hos en utomstående kandidat för rollen. Om du ser uppenbara utvecklingsområden hos din efterträdare, skapa en fokuserad utbildningsplan för att täcka de områdena medan de naturliga styrkorna samtidigt förstärks.
  3. Undvik inte svåra konversationer eller tunga beslut på grund av familjedynamiken. Att låta kärlek och familjerelationer hindra nödvändiga företagsbeslut är ett av de vanligaste tillväxt problemen hos familjeägda företag. På jobbet, försök behandla varandra som två professionella kollegor – utan några familjerelationer. Det är fördelaktigt för efterträdaren att lära sig den svåra vägen att prestation, i vilken roll som helst, är nödvändigt för att kunna växa i rollen. Att försöka skydda efterträdaren mot den tuffa verkligheten, kommer bara att begränsa hen i framtiden. Kunder, investerare, konkurrenter, anställda och leverantörer är inte egentligen intresserade av vems son eller far du är när du utför ditt jobb.
  4. Aktier eller företagsintressen måste alltid köpas till ett rättvist marknadsvärde. Entreprenörskap måste inkludera ett visst intresse i form av kapitala risker.

Sonen Otso

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Kistagången 20B
164 40 Kista

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.