Förskolan kunde öppnas igen efter grundförstärkning och lyft

(21 mars, 2019)

Kundsituation och bakgrund

Förskolan byggd i början av 1900-talet hade tidigare drabbats av sättningsskador, då byggnaden rört sig. Men det var många år sedan och sen hade sättning avstannat.

Under sommaren 2018 började förskolan återigen röra på sig. Denna gång skedde det snabbt och omfattande, då hörnet på byggnaden sjönk flera centimeter på kort tid.

Det resulterade i ny och grövre sprickbildning. Problemet blev välkänt i kommunen, och sprickorna syntes tydligt om man så bara passerade förbi fastigheten.

Kommunen vågade inte ha barnen kvar i förskolan, och dagiset stängdes. Istället för daglig verksamhet i den vackra tegelbyggnaden tvingades barnen spendera hösten i tillfälliga lokaler på en annan skola i närheten.

Förskolan kunde öppnas igen efter grundförstärkning och lyft

 

Kundalternativ

Då barnen inte längre kunde gå kvar i förskolan i byggnaden tvingades kommunen till åtgärder. JSB Byggservice kallades in för att hjälpa till med att åtgärda problemet.

JSB kontaktade i sin tur Geobear för att ta fram en störningsfri lösning, som så snabbt som möjligt kunde få förskoleverksamheten att börja rulla igen.

Ett alternativ till Geobears metod hade varit rivning. Då huset inte längre kunde användas för sin daglig verksamhet på grund av omfattande skador, krävdes drastiska åtgärder.

Ett annat alternativ hade varit traditionell pålning. Det hade dock krävt att golven rivits upp, samt delar av fastighetens tomt. Ett pålningsprojekt hade blivit omfattande och kommunens mål, att ha verksamheten tillbaka i drift under början av 2019 hade blivit mer tveksam.

Varför valde kunden Geobear över alternativen?

Med Geobears metoder kunde förskolan stabiliseras och lyftas, utan att arbete behövde genomföras inuti verksamhetens lokaler.

Framförallt innebar geopolymerinjektering en tidseffektiv och smidig lösning, som gick i linje med kommunen och JSBs planer på att ha förskolans verksamhet igång tidigt 2019.

JSB, på uppdrag av Kristianstads Kommun, bestämde sig för att Geobearslösning – med stabilisering och lyft med hjälp av geopolymerinjektering och var den mest attraktiva lösningen.

Förskolan kunde öppnas igen efter grundförstärkning och lyft

Geobears lösning och slutresultatet

Geobear genomförde stabilisering samt lyft fokuserat kring det mest drabbade hörnet, och delar av de närliggande väggarna.

Projektet genomförde på enbart 2,5 dagar, då förskolan grundförstärktes och hörnet lyftes upp igen.

Förskolan öppnade som planerat under Januari 2019, efter att ytterligare renoveringsarbete genomförts för att förbättra barnens arbetsmiljö.

 

Efter bara 2,5 dags arbete var
förskolan säker att använda igen!

 

Förskolans lokaler hade drabbats av tydliga sättningsskador, både inne i lokalerna och i fasaden.

Förskolans lokaler hade drabbats av tydliga sättningsskador, både inne i lokalerna och i fasaden.

Stabilisering och lyft

KATEGORI……………………………………. FÖRSKOLA
FOKUS………………………………………….. STABILISERING OCH LYFT
PLATS…………………………………………… KRISTIANSTAD, SVERIGE
UTFÖRANDE………………………………… NOV 2018
TEKNOLOGI…………………………………. GEOPOLYMERINJEKTERING

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Kistagången 20B
164 40 Kista

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.