Historiska städer i Europa möter sättningar

(25 september, 2024)
Gamla städer i Europa möter sättningar

Gamla städer i Europa möter sättningar

Skydd av vårt arkitektoniska arv

Nytänkande metoder för att åtgärda sättningsproblem i historiska byggnader

Mellan de pittoreska gatorna i Venedigs labyrint av kanaler och Paris boulevarder kämpar historiska byggnader mot sättningsproblem. Från kullerstensgränder till renässansfasader hotar de förändrade markförhållandena under att förstöra miljontals kulturarv. När urbana landskap förändras blir behovet av att bevara dessa alltmer akut. Här berättar Oskar Nojszewski, Commercial Director för Geobear Polen, hur sättningsproblem påverkar historiska byggnader och vilka åtgärder som kan skydda vårt kulturarv.

 

Varför är städer med historiska byggnader särskilt utsatta för sättningar?

Historiskt sett så byggdes stadskärnor upp på anlagda markområden: en blandning av material som medeltida hushållsavfall, byggnadsrester, kvarlevor och grus användes för att jämna ut marken. Den här typen av mark var vanligtvis inte ordentligt packad, vilket gör den känslig för sättningar. Många historiska byggnader har den här typen av grundfundament och kan därför lätt påverkas av rörelser i marken, vilket leder till sättningar. En sättning innebär att marken gradvis sjunker nedåt på grund av olika faktorer som förändringar i miljön och omgivningarna, fukt i marken som har försvagat jorden och husgrunden eller naturlig nedbrytning av marken.

I städer som ligger nära vatten, som Venedig och Amsterdam, står många byggnader på träpålar som bryts ner när de utsätts för fukt. Sättningsproblem i områden med gamla fastigheter har förvärrats genom åren på grund av förändringar i grundvattennivåer. Klimatförändringar med oförutsägbara vädermönster har dessutom förvärrat problemen. Kraftiga oväder orsakar vatteninträngning som påverkar otillräckligt packad mark under byggnaden, vilket leder till sättningar och ytterligare packning.

Vanligtvis så håller dessa träpålar i århundraden, men omväxlande grundvattennivåer gör att de bryts ner. Ovanför vattennivån exponeras träpålarna för syre, vilket främjar tillväxten av svampar och bakterier som bryter ner träet och leder till att det luckras upp. På samma sätt kan extrem torka leda till att jord och lera krymper ihop. 

Katedralen i Riga

Katedralen i Riga

Riga-katedralen i Lettland är ett typiskt exempel på den här typen av problem. Katedralens ekpålar började brytas ner på grund av sjunkande grundvattennivåer, som delvis orsakats av  Riga vattenkraftverk. Innan någon åtgärd hade gjorts, hade sättningsproblemen gjort att fastigheten sjunkit nästan 1,5 meter.

Ett liknande exempel är Historiska Museet i Stockholm, som fått sättningsskador i källaren vilket lett till ett tomrum mellan betongplattan och marken under mellan fem och tio centimeter. Sättningen hade sannolikt kommit smygande under tiotals år, då byggnaden är över 80 år gammal. Detta krävde noggrann planering och att arbetet för att förstärka marken kunde utföras störningsfritt, med minimal påverkan på deras dagliga verksamhet. Geobear lyckades lyfta betongplattan och förstärka både friktionsmaterial och lera, genom att injektera geopolymer från 2,5 meters djup. Åtgärden gjordes för att minska nivåskillnaden och förhindra framtida sättningsproblem.

 

Att anta ett modernt tillvägagångssätt

Traditionella metoder för att lösa sättningsproblem innebär vanligtvis stora grävarbeten både inne och utanför fastigheten, för att komma åt jorden under grunden. Denna process kan försvaga byggnadens grundfundament tills dess att nya pålar har blivit klara. Det tvingar också museer, företag eller boende att flytta ut under flera veckor på grund av det tunga byggarbetet.

I historiska byggnader kan vibrationer från maskiner och grävarbeten skada oersättliga strukturella element och äventyra den långsiktiga stabiliteten. Den här typen av metoder kräver i många fall speciell expertis och avancerade åtgärder, vilket ofta resulterar i ökade kostnader och längre tid för att åtgärda sättningsproblem i just äldre fastigheter. 

Geobear löser sättningsproblem med hjälp av modern geoteknik, genom att använda störningsfri och minimalt invasiv teknik för att undvika många av de utmaningar som är förknippade med just traditionella metoder. Geobears lösning kräver endast att små hål borras för att injektera geopolymerlösningen i hålrum eller instabil jord under fastighetens grund, vilket snabbt förbättrar markens stabilitet utan tunga maskiner eller vibrationer. Denna metod är mycket säkrare för historiska byggnader, tar kortare tid att genomföra och tillåter boende att stanna kvar i sina hem och vägar att förbli öppna.

 

Dessutom är Geobears geopolymerlösning mycket snabbare och mer kostnadseffektiv, och det tar vanligtvis bara 1-2 dagar att slutföra arbetet. Metoden öppnar dessutom upp för ytterligare förbättringar, som att stärka cylindriska fundament, utan att öka risken för skador på byggnaden.

Sättningsproblem förvärras ofta om de inte åtgärdas i tid eller hanteras på rätt sätt. Ökad nederbörd och översvämningar kan komprimera jorden, medan torka kan leda till lerkrympning. Båda två kan leda till ändrade markförhållanden, vilket kan göra att marken sjunker.

Bevarandet av historiska byggnader kräver omedelbara och effektiva åtgärder för att förhindra ytterligare skador och förlust av kulturarv. För att läsa mer om andra historiska byggnader som Geobear har räddat genom sin geopolymerteknologi, besök https://www.geobear.se/referenser/.

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.