Hur du ökar försäljningspriset på din villa i vinter?

(6 januari, 2021)

Villan, din största investering

När du köper och blir ägare till en villa är det ofta den största privata investeringen som du gör i ditt liv, och du vill självklart öka försäljningspriset den dagen det är dags att sälja huset. Här i Sverige är fastighetspriserna höga eftersom urbaniseringen, där många flyttar in till storstäderna skapar ökad efterfrågan på en begränsad husmarknad. I Stockholm och Göteborg är priserna höga, men även i mindre städer har priserna gått upp betydligt i jämförelse med för några år sedan.

Med vintern runt hörnet är vi glada för att våra hus byggs för att klara av kalla, regniga höstar och hårda, snöiga vintrar. Detta kräver däremot högkvalitativa huskonstruktioner. Hus i varmare delar av världen behöver inte samma isolering eller de byggtekniker som krävs i Sverige för att klara av temperaturer under noll grader. Det gör också att kostnaden för att bygga en villa i varma länder är lägre. Detta leder till att värdet på våra hus i Sverige är höga.

När livet förändras kommer behovet av att flytta till ett större eller mindre boende. När det är dags för försäljning är alla intresserade av att kunna ta ut det högsta möjliga priset för huset som säljs. Ju högre försäljningspris, desto mer kan det finansiera din nya investering. Att få ut det maximala värdet vid försäljning av din fastighet, beror såklart väldigt mycket på husets skick. Att ha bra dokumentation på genomförda renoveringar, inspektioner och reparationer hjälper säljaren att styrka husets värde för en potentiell köpare.

Det som gör att värdet sjunker

Ett problem som drabbar många husägare är dåliga markförhållanden. Oavsett husets ålder kan markförhållandena förändras över tid. Det kan bero på vibrationer, förändringar i grundvattennivåer eller andra externa orsaker. Stadsmiljöer är speciellt drabbade eftersom det ofta finns omfattande byggarbeten eller andra pågående renoveringsprojekt i närheten av villan, som kan påverka marken i närheten. När marken drabbas av någon typ av förändring, kan den tappa i bärighet, alltså hur mycket belastning den klarar av, vilket kan leda till sättningsproblem.

Typiska tecken på sättningar och sjunkande hus är sprickor i väggarna, ojämna golv eller avlopp som strular. Skadorna kan leda till många olikakonsekvenser – allt från estetiska defekter till fuktskador. Omfattningen på sakdorna beror helt enkelt på hur omfattande sättningsproblemen har hunnit bli. De tecken som huset visar, som sprickor och sneda golv innebär att det finns potentiella skade- och reparationskostnader dolda i huset. Om sättningsproblemen inte behandlas i tid kan kostnaderna för dessa konsekvenser öka rejält. Värdet på ditt hus kommer oundvikligen att sjunka, samtidigt som golven fortsätter sjunka – detta kommer tveklöst att påverka husets försäljningspris.

 

Öka försäljningspriset på villa

Öka försäljningspriset med mer än en miljon

Baserat på Geobears erfarenhet av att lösa sättningsproblem, vet vi att vid en försäljning kommer säljaren behöva sänka priset på huset om det har ett pågående sättningsproblem.

Ett liknande uttalande har också gjorts av Anders Lewén, franchisetagare för Svensk Fastighetsförmedling i Bromma, som säger att ”En villa med bra läge i Bromma, som är runt 150 kvadratmeter stor, skulle kosta ungefär 10-15 miljoner kronor. Om du har ett sättningsproblem i det huset skulle det påverka priset negativt med minst 1 miljon kronor, beroende på typ av sättning.” Beroende på problemets storlek kan det grovt uppskattas att värdet på huset sjunker med 5-15%, jämfört med ett hus utan sättningsskador. Det är också sannolikt att förutse en ökad försäljningstid för fastigheten, eftersom köpare föredrar att undvika dessa typer av problem.

Öka försäljningspriset enkelt och snabbt i vinter

Sättningsproblem kan behandlas enkelt och effektivt under hela året. Det snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet är att öka markens bärighet under byggnaden. Geobear har utvecklat en metod där geopolymerer injekteras ner marken under villan. Där regerar de och expanderar samtidigt som de binder jorden och ökar markens bärighet. Direkt efter behandlingen är marken förstärkt och klarar att bära byggnadens vikt och stoppar ytterligare sättningar. Hus som redan har sjunkit kan även lyftas till ursprungligt läge.

Själva processen är enkel och snabb och kan genomföras även på vintern. Du behöver inte heller flytta någonstans under reparationen. Vanligtvis genomföras ett villaprojekt på bara någon dag, samtidigt som du är på jobbet och barnen i skolan. De materialen som Geobear använder är testade och säkra för miljön och har en livstid som överstiger 100 år. Det ges alltid en garanti på genomfört arbete. Den garantin gäller för huset och gäller oavsett om ett ägarbyte sker.

Att behandla marken ökar försäljningspriset markant jämfört med att sälja huset med ett pågående sättningsproblem. Baserat på siffror som erhållits från att studera marknaden, visar det sig att ett markförstärkningsprojekt ge en bra avkastning genom att skapa ett högre fastighetsvärde vid försäljning av huset.

Om du är på väg att sälja din bostad (eller planerar att göra det i framtiden) och misstänker en pågående sättningsskada, kontakta Geobear för en sättningsinspektion och vidare vägledning redan idag så är villan redo för försäljning när våren kommer.

 

Öka försäljningspriset på villa

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.