Hur man lagar sprickor i industrigolv?

(4 november, 2019)

Många företagsledare, ägare och lagerchefer upplever problem med sprickor i sina industrigolv. För vissa utgör detta endast ett visuellt problem och något som fortsätter att irritera dem. Men oftast, om man gräver djupare i vad som verkligen är problemet så visar det sig att dessa sprickor faktiskt utgör en risk för verksamheten. Så hur lagar man sprickor i industrigolv?

Vad är orsaken?

Den första frågan som någon som upplever sprickor i företagets golv bör ställa sig är – vad är orsaken?

Om tungt gods har tappat eller vält kan detta ha lett till sprickor. Men om betonggolvet fortfarande är rak så kanske en enkel “uppfräschning” räcker – som att spackla igen sprickan.

Om betonggolvet å andra sidan har blivit ojämnt, och det upplevs som att det finns högre och lägre punkter eller att golvet ser ut som ett stormigt hav – då kan problem med grunden vara orsaken. Om det är fallet kommer inte spackel att lösa det underliggande problemet.

Tomrum skapar sprickor i industrigolv

Den underliggande orsaken till att sprickor uppstår när golven blir ojämna, är ofta ett sättningsproblem. Två olika typer av sättningar ligger bakom de flesta av industrins golvproblem.

Den vanligaste orsaken är tomrum under industrigolven. Om lokalen initialt är byggd för att hantera tungt gods är oddsen höga att byggnaden pålades när den byggdes. Antingen med stålpålar eller betongpålar. Det gör att byggnaden inte rör sig eller sjunker, eftersom pålarna står på berg eller ett bärande jordlager djup ner under byggnaden. Men det stoppar inte marken från att röra sig.

Om jorden under din byggnad rör sig, kan det beror på att den komprimerats av tung belastning över tid, eller orsakats av förändringar i miljön såsom kraftigt regn eller torka. När marken eller makadamet under ditt betonggolv inte längre stödjer golvet överallt, kan sprickor uppstå. Betong är tungt och om stora delar av golvet saknar stöd, kommer även detta hårda material att börja böja sig – och det är då du får sprickor.
Problem med grunden skapar sprickor i industrigolv
Den andra orsaken till att ditt industrigolv börjar spricka är att det inte är byggt på ett korrekt sätt för de markförutsättningar som finns, eller för det användningsområde som det utnyttjas för. Det innebär att den pålning som krävs inte gjordes under byggnationen, eller gjordes på ett felaktigt sätt i förhållande till användningsområdet. Det leder till att industrigolvet sjunker ner i marken, och möjligen även era bärande väggar.

 

Golvlyft

Hur man reparerar sprickor i industrigolv

Om sprickorna har orsakats av någon av de ovan nämnda problemen, är reparation av den underliggande orsaken lösningen till era problem. Om sprickorna endast spacklas igen och sättningar är orsaken till era spruckna golv, då kommer de att spricka upp igen.

Om du misstänker sättningar kontakta en sättningsexpert för att besikta er lokaler. Geobear genomför sättningsinspektioner, dessa kan bokas via formuläret nedan. En sättningsexpert kommer då att genomföra mätningar och undersökningar för att ta reda på exakt vilka områden som är drabbade. Efter det designas och rekommenderas en lösning för golvlyft, tomrumsfyllning eller markförstärkning som passar just era lokaler och behov.

Tveka inte att kontakta Geobear om du misstänker att era industrigolv är drabbade av sättningar.

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.