Hur torka påverkar din villa och trädgård

(16 juli, 2019)

Hur torka och varmt väder påverkar din villa

Vi har 2018 års extrema torka i bakhuvudet, och även i år är det varmt och torrt väder på många håll. Vi hoppas slippa förra årets omfattande skogsbränder men tyvärr har små sådana redan uppmärksammats runtom i Sverige. Ett tydligt tecken på att det är torrt i skog och mark. Torka innebär också låga grundvattennivåerna sjunker, och är ligger just nu under, eller mycket under normala nivåer. Här kan du läsa mer om grundvattennivåer hos SGU

Men varför ska du som villaägare bry dig om det?

Träd nära hus kan skapa sättningsproblem

För dig som villaägare innebär torka och soliga dagar att gräsmattor och odlingar gulnar eller dör. Det är ju förstås tråkigt, speciellt om det råder bevattningsförbud och ingenting kan göras åt saken.

Men torkan leder inte bare till förändringar ovan jord. Den innebär att marken torkar ihop och det vatten som tidigare fyllt jordarna försvinner. När marken, främst lerjord,  inte längre fylls av vatten, minskar deras volym.

Tänk dig vad som händer när du glömmer att vattna i blomkrukorna där hemma. Först torkar krukväxternas jord på ytan, men desto längre krukan får stå utan vatten desto mer torkar och krymper jorden. Tillslut kan du lyfta upp hela blomman ur jorden utan att krukan följer med. Den processen kanske just nu sker under ditt hus.

Vad innebär torr mark för en villa?

När markens volym minskar, på grund av torr mark, leder det en sjunkande effekt och villan som står på marken kan drabbas av sättningsproblem. Precis som sprickor i marken är ett tecken på torka, är sprickor i fasaden eller i innerväggar ett vanligt tecken på sättningsproblem. Att markförstärka med geopolymerer löser problemet och sättningen avstannar. Med rätt markförhållanden kan villan dessutom lyftas tillbaka till sin ordinare nivå, om det är så att den sjunkit ned.

Risker med växter nära en villa

Stora växter nära huset, som träd och buskar kan också vara en anledning till att sättningsproblem uppstår. När värme och torka sveper fram över Sverige har även dessa växter ett stort behov av vatten. Men när det är torrt finns inte vattnet lätt att tillgå i marken. Det gör även att växterna sträcker ut sina rötter än mer för att få tillgång till vatten. Något som medför att marken torkar ytterligare, även många meter bort ifrån trädet eller busken. Det finns därför risker med kraftig växtlighet nära en villa. Både vad gäller att själva rötterna kan leta sig in på ställen där de kan skapa problem, men också för att de kan torka ur marken ytterligare.

Hur upptäcker jag sättningsproblem på grund av torka

Bor du i ett tegelhus eller ett putsat hus, kan du ofta se sättningssprickor i fasaden. Att gå ett extra varv runt huset när vädret gör att marken är torrare än vanligt är ingen dum idé.

För dig som bor i trähus är det klurigare att se sättningsproblemen. Det beror på att trä är ett levande material och bättre klarar rörelser som sker över tid, utan att spricka. För dig som bor i en trävilla är den enklast att kika på grundsulan utomhus, har du sprickor i den är det troligt att ett sättningsproblem finns. Ett annat sätt att upptäcka sättningar är att titta inomhus efter sprickor i hörn eller i innerväggar – som inte klarar rörelserna i huset lika bra.

Tror du att ditt hus kan vara drabbat av sättningsproblemkontakta Geobear.

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Kistagången 20B
164 40 Kista

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.