Minskad påverkan på klimatet – Flodskydd

(17 juli, 2018)

Vi följer upp vår tidigare text om Geobears miljövänliga lösningar, med en diskussion skriven av Bruno D’Arcy. Den här artikeln beskriver den låga miljöpåverkan som vår lösningar hade på ett nyligen genomfört projekt i Skottland.

En del av flodbädden längs Leacann Water hade försvagats svårt av underminering, och bortspolning av massa. Det hade upptäckts att en yta på 30 meter längs stödmuren hade drabbats av hålrum. Hade detta lämnats okontrollerat skulle det ha utgjort ett hot för vägen ovanför, som hade kunnat kollapsa – vägen är den enda möjligheten att transportera sig till den närliggande staden Furnace.

Huvudentreprenören, Bear Scotland, letade efter en kostnadseffektiv, miljövänlig lösning. Oavsett vilken lösning de föreslog till kunden Transport Scotland, så skulle den genomgå noggrann granskning av Skotska miljöskyddsmyndigheten (Scottish Environmental Protection Agency). Det var därför väldigt osannolikt att traditionella metoder, som cementinjektering skulle varit acceptabla.

Flod Geobear

Floden längs Leacann Water

Det var bekräftat att under inga omständigheter skulle förorening av floden tillåtas. Om ingen passande metod kunde hittas, var kunden till och med beredd att tillfälligt leda om floden, medan en mindre miljövänlig metod användes för att laga hålrummen.

Geobear har arbetat för Bear Skottland tidigare, och de efterfrågade en lösning där vi använde vår markinjekteringsmetod som en miljövänlig och säker lösning, för att fylla tomrummen och stabilisera området. Efter att förslaget lämnats in genomförde vi ett framgångsrikt test som bekräftade att vår metod var lämplig och hållbar.

Nödvändiga dokument för riskbedömning och säkerhet skickades till kunden i förväg för granskning. Dessa klargjorde att de härdade Geobear-materialen inte är farliga för vattenlevande organismer, inte förorenar marken och kan installeras med minimal störning av det lokala ekosystemet, inklusive djurlivsmiljön.

Trots materialets ofarliga egenskaper vidtogs extra försiktighetsåtgärder när projektet genomfördes, för att förhindra att ens något överskott av materialet skulle lyckas undkomma.  Nät placerades över flodbädden och personal fanns till hands för att ta bort material som kunde ha undkommit. Floden är ganska grund och materialet flyter, så utifall material undkommer är det inte svårt att ta bort.

Noggrann planering före genomförande av projektet (stödmuren stängdes av nedtill), säkerställde att projektet kunde genomföras på två dagar, och deklarerades som en stor succé av Bear Scotland. Inget Geobear-material hamnade i floden och det lokala ekosystemet lämnades orört. Tomrummen fylldes och stödmurens nederdel har stabiliserats och säkrats mot vattenerosion.

Andra projekt

Geobear har ofta valts för att genomföra liknande projekt. Så sent som 2017 genomförde Geobear två tomrumsfyllningar och stabilisering mot vattenerosion i Cumbria, UK. Båda gällde broar med stenkonstruktion nära Kendal, där stora vattenmassor hade resulterat i allvarliga skador på brostöden. Återigen var en av huvudorsakerna till att Geobear valdes materialets ofarliga natur.  Kompletta skyddsåtgärder kommer alltid att finnas på plats när arbete genomförs när vattendrag. Men det är fortfarande betryggande att veta att om något material oavsiktligt skulle hamna i vattendraget – och under den korta tid materialet är i vattnet innan det plockas upp, är det högst osannolikt att det skulle orsaka någon skada.

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Kistagången 20B
164 40 Kista

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.