Laga sprickor i husgrund

Innan du sätter igång och spackla igen sprickorna som uppkommit i din husgrund, bör du ta en funderare på varför de har uppkommit. Börja med att titta närmare på sprickorna.

Laga Sprickor i Husgrund Tegelbyggnad

Analysera sprickorna i husgrunden

  • Är de sprickor i färgen?
  • Går sprickorna djupt in i sockeln?
  • Syns sprickorna även på insidan (t.ex. om det är en källare)?
  • Går sprickan genom hela sockeln (längst upp till längst ned)?

Om det är sprickor i färgen kan du lugnt måla om! Om sprickorna är ytliga eller hårfina bör du hålla kolla på de så att de inte blir större. Om sprickorna däremot är djupa, syns även på insidan eller är genomgående och delar grunden i två delar bör du läsa vidare om hur Geobear kan laga sprickor i husgrunden.

laga-sprickor-i-husgrund

Sättningsskador i husgrund

Kraftiga sprickor i en husgrund ska inte uppkomma om allting står rätt till. En vanlig orsak till att en husgrund spricker är sättningsproblem. Det innebär helt enkelt att hela eller delar av huset sjunker. När sprickor uppstår i grunden är det oftast en del av huset som sjunker saktare än den andra delen, och därmed skapar en brytning. (Tänk dig som om du håller i ena delen av ett knäckebröd och trycker ned den andra sidan, det kommer att knäckas och gå i två bitar – samma sak händer med din husgrund!).

Därför är det viktigt att när du ser sprickor i husgrunden ska du så snabbt som möjligt lösa problemet, för att undvika ytterligare konsekvenser.

Geobear genomför geopolymerinjektering som förstärker marken under ditt hus och gör att huset inte fortsätter sjunka som tidigare. Geobear kan även genomför lyft med hjälp av geopolymerer, det innebär att huset kan lyftas tillbaka till ordinarie nivå. Oftast går då sprickorna igen – på så sätt kan vi laga sprickor i husgrund. Oftast behövs lite kärlek efter stabiliseringen för att helt laga sprickorna, som spackling och målning. Om du däremot spacklar och målar innan du genomfört en stabilisering av huset, kommer du enbart att tillfälligt kunna ignorera sprickorna. Det beror på att du egentligen inte löst orsaken till problemet – nämligen sättningen, utan bara fixat till symptomen, vilken kommer återkomma så länge sättningen pågår.

Laga Sprickor i husgrund Laga sprickor i husgrund