Bakgrund

En av de äldsta byggnaderna i Seinäjoki i Finland, känt under namnet Vaasatalo, började sjunka under våren 2017. Fastigheten är ett bostads- och kontorshus, och innehåller även en restaurang.

Anledningen till att huset sjönk, var att det fanns tomrum i marken, samt närliggande gräv- och byggarbeten. Detta resulterade i att marken började röra sig. I skiftet April-Maj, hade husets ena kortsida sjunkit runt 50 millimeter. Det hade resulterat i att stora sprickor hade uppkommit i huset, samt att några av dörrarna inte alls gick att öppna. Skadorna i fastigheten var så omfattande att den väggen som sjunkit mest, riskerade att kollapsa. Av säkerhetsskäl hade delar av byggnaden behövts stängas av på grund av skadorna.

Skadorna saktade också ner arbetet på den närliggande byggarbetsplatsen, eftersom inga arbetet som genererade vibrationer kunde genomföras innan marken under Vaasatalo hade förstärkts.

 

Bostads- och kontorshus

Lösning

Marktesterna visade att marken vid fastigheten var en fyllnadsmassa som gick från lera till sand och ner till ett djup på cirka fyra meter. Under grunden fanns ett lager av morän som var cirka två meter tjockt, där efter påträffades berg.

Geobear-teamet rekommenderade en lösning där marken stabiliserades och tomrummen fylldes genom geopolymerinjektering. Tekniken bygger på att svag mark, under bärande strukturer – så som ett hus, injekteras med en expanderande geopolymer. Geopolymeren sedan stelnar på bara några minuter och binder marken. På så sätt kan både marken och huset ovanpå marken stabiliseras, utan att ytterligare vikt tillförs.

 

 

Resultat

Geobear valde att placera injekteringspunkterna under bostads- och kontorshusets yttervägg och en närliggande vägg, som befann sig parallellt med byggarbetsplatsen. Den första delen av injekteringspunkterna placerades direkt under den vägg som sjunkit. Den andra linjen av injekteringspunkter placerades ungefär tre meter in från ytterväggen. Geopolymeren injekterades till ett förutbestämt djup, så att den nödvändiga bärigheten uppnåddes. Projektet slutfördes på ungefär två veckor, efter vilket arbetet på den närliggande byggarbetsplatsen kunde fortgå enligt plan.

 

Bostads- och kontorshus

STABILISERING AV BYGGNAD

KATEGORI…………..Bostäder, kontor, restaurang
FOKUS………………………………………..Stabilisering
PLATS………………………………….Seinäjoki, Finland
TIDSÅTGÅNG ………………………………….. 2 veckor
TEKNOLOGI……………… Geopolymerinjektering

 

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.