Barnen var såklart nyfikna och ställde massa frågor under tiden som teknikerna var här, men det var inget problem för Geobears killar. Allting gick verkligen så smidigt!

– Anette Renström, villaägare, Borlänge

Bakgrund

Anette Renström bor med barnen i en 1 1⁄2 plans villa i Borlänge. Villan byggdes på sjuttiotalet och är idag ett vackert gråmålat familjehem där familjen bott sedan 1988. Men något har gått snett hemma hos familjen Renström! Husets ena hörn, det till vänster om entrén har sjunkit och golvet i köket lutar.

När en snickare var på plats hemma hos familjen för att undersöka möjligheten till att bära av en spaljévägg konstaterade han att golvet i köket lutade. Den diagonala lutningen över köksgolvet, tillsammans med sprickor i en kaklad vägg och tapeter som skrynklat ihop sig gjorde att Anette började misstänka att något var fel.

Anette ville gå till botten med problemet och hade flera personer som undersökt huset för att försöka finna orsaken. Försäkringsbolaget kunde endast hjälpa till om det fanns ingående vatten och avlopp i det drabbade området, vilket det inte gör.

Anette hade sett information om Geobear i en tidning och valde i det här läget att kontakt för att se vad som gick att göra.

Nivåmätningarna som sedan genomfördes av Geobears projektansvarige visade att villan sjunkit med 33 millimeter.

 

Kundalternativ

Då sättningarna än så länge var förhållandevis lindriga hade familjen Renström kunnat valt att ignorera problemet. Lutningen var inte mer än ett estetiskt problem, men att strunta i den hade inte löst den underliggande orsaken.

Risken om ingenting gjordes vara att sättningen och lutningen i köket skulle bli betydligt värre när villan fortsatt att sjunka. Dessutom var det inte aktuellt att fortsätta med renoveringsprojekten i huset om sättningen skulle fortgå.

Av de personer Anette var i kontakt med när hon letade efter rotorsaken till problemet fick hon många olika förslag på både orsaken och möjliga åtgärder. Av vilka flertalet var omständliga och mycket dyra.

 

Dalavillan förstärktes för familjens framtid

Varför Geobear?

Anette valde därför att kontakta Geobear för att ta reda på om geopolymerinjektering var en bra lösning för dalavillan.

Geobears projektansvariga genomförde en markundersökning vid det hörn där sättningen kunde konstateras. Marken visade sig bestå av sand och sten, förhållanden som fungerar utmärk för markförstärkning med geopolymerer.

Familjen valde efter besöket av Geobears projektansvariga att genomföra markförstärkning med hjälp av geopolymerinjektering.

Anette säger att Geobears lösningen var den enda som hon ansåg var tänkbar, för att på ett enkelt sätt åtgärda det lutande huset och försäkra sig att det inte skulle bli värre. Anette säger också att en stor fördel var att hon slapp få trädgården söndergrävd och att återställningsarbetet var mycket litet.

 

Geobears lösning

Geobear genomförde geopolymerinjektering på totalt 6 linjemeter runt hörnet där sättningen fanns. Eftersom bra mark påfanns redan cirka 1,5 meter under huset räckte det med injektering på ett djup av endast 1 meter för att förbättra markförhållandena. Med hjälp av Geobears expanderande geopolymerer kunde huset dessutom lyftas för att minska golvets lutning.

Hela projektet genomfördes genom små borrhåll på endast 12 millimeter, genom vilka injekteringsrör förs ner. Via dessa rör transporteras sedan geopolymerer ner i marken. Väl på plats i marken expanderar geopolymeren och kompakterar marken. När tillräcklig stabilitet hade uppnåtts i marken genomfördes även injektering för att lyfta villan.

Alla injekteringshål borrades från husets utsida så att livet inne i villan kunde fortgår som vanligt. Projektet genomfördes på några timmar av tre av Geobears tekniker.

Anette säger att både hon, barnen och hundar var hemma under arbetets gång, och det gick jättebra.

“Barnen var såklart nyfikna och ställde massa frågor under tiden som teknikerna var här, men det var inget problem för Geobears killar. Allting gick verkligen så smidigt!” avslutar Anette.

 

Markförstärkning

Kategori……….. Villa
Fokus…………… Markförstärkning
Plats…………….. Borlänge, Sverige
Utförande…….. September 2019
Teknologi……… Geopolymerinjektering

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.