Bakgrund

DBC Entreprenad hade fått i uppdrag av en kund i Sundsvall att genomföra dränering av ett kedjehus. När mätningar i tegelhuset från 1970 gjordes konstaterades det att hörnet närmast entrén har sjunkit ner 20 millimeter. Det finns även sprickbildning i källaren som visar på att huset har sjunkit ned. Eftersom det är ett kedjehus var även grannen delvis drabbats av sättningen, där en spricka uppstått i sockeln.

Den närliggande dagvattenledningen hade gått av och spolade bort det lager av sand som finns under husets fundament. Huset hade då blivit underminerat och det var orsaken till att sättningen uppstått. Innan dräneringsarbetet startas kontaktar DBC Entreprenad därför Geobear för att åtgärda sättningen. 

“Eftersom vi såg att det fanns en sättning vill vi inte starta ett renoveringsarbete som riskerade att inte bli bra om huset fortsatte att sjunka” säger Jesper, projektansvarig på DBC Entreprenad.

 

DBC Entreprenad valde att förstärka huset med Geobears metod

Kundalternativ

Tidigare entreprenörer hade sett att huset sjunkit och därför inte vågat åta sig arbetet. När DBC Entreprenad sedan anlitades utvärderade de vilka alternativ som var aktuella för att stoppa sättningen och markförstärka huset, innan själva dräneringsarbetet startade.

“Ett alternativ hade varit att på något sätt kommit ner under huset, stämpa upp och undergjuta, men det hade blivit våldsamt dyrt” säger Jesper

“Jag hade hört talas om Geobears metod med geopolymerinjektering och kontaktade dem för att se vad som kunde göras. De genomförde marktester på plats och erbjöd en markförstärkningslösning med lyft som passade både oss och Inger som bor i huset!” 

Eftersom avloppsrören från 4C löper precis där sättningen är som värst kom DBC Entreprenad i samråd med Geobear fram till att det var säkrast att schakta mellan 4B och 4C för att frilägga avloppsrör samt inkommande vatten. Samt att filmning av rören skulle ske innan arbetet startades för att klarlägga deras kvalitet.

 

DBC Entreprenad valde att förstärka huset med Geobears metod

Varför Geobear?

“Geobears lösning var en kostnadseffektiv och snabb metod för att lösa vår kunds problem.Till skillnad från de andra möjligheterna vi såg att åtgärda sättningen.” säger Jesper.

DBC Entreprenad valde att använda sig av Geobears lösningsförslag som innebar geopolymerinjektering av totalt 5 linjemeter för att markförstärka den bärande konstruktionen, samt lyfta den.

 

Geobears lösning

Geobear genomförde arbetet på en arbetsdag. Då injekteringen behövde genomföras mycket nära avlopp och ingående vatten övervakades dessa med kamera inifrån rören, under hela arbetet för att säkerställa att inget material fyllde rören. Om material tränger in i förhindras stopp genom att rören spolas omgående under mycket högt tryck.

Markförstärkning av hörnet och lyft genomfördes enligt plan under December månad. Geopolymerinjektering är en lösning som fungerar året runt.

 

“Proffsigt bemötande, proffsiga tekniker, allt var klockrent”
Jesper, Projektansvarig, DBC Entreprenad AB

Markförstärkning och lyft

Kategori……………Kedjehus
Fokus……………….Markförstärkning
Plats…………………Sundsvall, Sverige
Utförande…………December 2019
Teknologi…………Geopolymerinjektering

 

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.