Projektingenjören Peter på PEAB kontaktade oss för sin kund Valmets räkning. Valmet är ett världsledande företag inom massa-, pappers- och energiindustri, de är verksamma i över 30 länder med rötter i Finland med en historia som går över 200 år bakåt i tiden. De har en av sina största svenska produktioner i Sundsvall, där de tillverkar maskiner och skräddarsyr processer till den svenska skogsindustrin samt processer och utrustning för att framställa biobränslen. 

Bakgrund

Golvets tjocklek i Valmets produktionslokal varierar i storlek och uppmättes vara mellan 12-30 centimeter på undersökta ytor. I produktionslokalen hade stora nivåskillnader i golven upptäckts samt sprickor och skador. Markerosion hade bildat tomrum under konstruktionen men hållfastheten konstaterades i övrigt vara god på de båda platser där Geobear genomförde penetrometertest för att undersöka markförhållanden.

Möjliga orsaker till sättningsproblemen var ökad belastning på konstruktionen genom tilltagande produktion sannolikt i kombination med markerosion då byggnaden står på lera precis intill fjärden.

 

Varför Geobear

Valmets alternativ hade varit att pausa produktionen och stänga ned produktionslokalen för att riva plattan. Därefter fylla och packa marken och gjuta en ny platta.

Med Geobears tvåkomponentslösning kunde Valmets produktion fortsätta. För att inte störa den pågående verksamheten jobbade Geobears tekniker under natten, efter 35 timmar var arbetet slutfört. Två stora ytor åtgärdades och betongkonstruktionen lyftes med uppemot 100 millimeter.

I slutändan sparade Valmet tid och utgifter som hade blivit högre om den alternativa lösningen hade varit att riva plattan, fylla och packa marken samt gjuta en ny platta. Arbetsdagar hade blivit till veckor eller till och med månader. 

 

Geobears lösning

Utförandet av arbetet skedde på två platser kring och i Valmets produktionslokal och innebar injektering av expanderande geopolymerer i 14-16 millimeters hål under golvkonstruktionen för att först fylla tomrum och stabilisera det. Detta förbättrar lastfördelningen och minskar risken för framtida sättningar. Under utförandet gjorde teknikerna även lyft av golvet för att jämna ut det väsentligt och förbättra nivåskillnaderna. 

Sören Asplund, ansvarig för projektet på Valmet meddelar ett halvår efter slutfört arbete att de är nöjda med resultatet. Han upplevde att det gick snabbt och smidigt och uppskattade att Geobears lastbil kunde stå parkerad utanför produktionslokalen under arbetets gång.  

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.