Bakgrund

Livsmedelsbutiken Coop Konsum Orsa ligger på Järnvägsgatan i centrala Orsa. Redan för många år sedan drabbades butiken av sättningsproblem. Golven sjönk inne i butiken under en lång tid och sprickor uppstod till följd av detta. Att golvet sjönk har även påverkat den dagliga verksamheten då till exempel kundvagnar som lämnades ensamma i gångarna rullade iväg från kunderna. Dessutom hade det uppstått stora glipor mellan golven och väggarna.

När byggnaden besiktigades av externt konsultbolag så konstaterades att det fanns skador på golven på grund av att marken under byggnaden hade sjunkit. Själva sättningen härleds till sänkta grundvattennivåer och kompakterade massor under huset.

 

Golvlyft Coop Orsa med Geobear

Kundalternativ

Coop Orsas fastighetsägare kontaktade Geobear för att komma med en lösning för golvlyft med hjälp av geopolymerer, så att butiken inte behövde stänga igen verksamheten för att åtgärda problemet under veckor eller till och med månader.

Ett annat alternativ för att lösa problemet hade varit att rensa hela butiken från varor och inredning och efter det gjuta ett nytt betonggolv. Men detta var inget aktuellt alternativ eftersom fastighetsägaren inte kunde kräva att butiken stängdes igen för en lång tids reparation.

 

Varför Geobear?

En lösning där golvet kunde lyftas rakt med hjälp av geopolymerer var den absolut smidigaste lösningen för butiken. Geobear kunde genomföra arbetet nattetid, och affärsverksamheten kunde fortgå som vanligt under dagarna. Jeff på Mora Bygg som hade totalentreprenaden säger att Geobears lösning var den mest kostnadseffektiva och realistiska metoden.

Eftersom verksamheten bygger på att butiken är tillgänglig för kunderna, var det inte aktuellt att använda en metod där affären tvingats stänga för renovering. En lösning som krävt det hade blivit mycket dyr eftersom Coop inte fått in några intäkter under denna period. Geobears lösning, som inte smutsar ned och därför kan genomföras i lokalen utan att den behöver tömmas var därför mycket lämplig för Coop Orsa.

 

Golvlyft Coop Orsa med Geobear

 

Geobears lösning

En utmaning i projekteringen var att det saknades ritningar på grunden från 1960, så Geobears ingenjörer fick utgå från den informationen som fanns tillgänglig för att designa en lämplig lösning för golvlyft. En annan del som behövde lösas var att betonggolvet var belagt med ett Terazzo-ytskikt som skadades vid borrningen och lyftet, även om hålen endast är 12 millimeter i diameter. Därför upprättades ett samarbete med Mora Bygg som efter varje skift återställde beläggningen, så att inga risker skulle uppstå för kunderna i butiken under dagarna.

Geobear genomförde golvlyft i stora delar av butiken. På vissa ställen har golvet i butiken sjunkit ner nästan 1 decimeter, så det är rejäla lyft som genomförs på totalt nästan 700 kvadratmeter.

Geobears tekniker genomför arbetet nattetid mellan 21 till 06, så att butiken kunde ha öppet som vanligt under hela dagarna.

 

De andra alternativen som utvärderades för golvlyftet var inte realistiska rent kostnadsmässigt. Geobear har arbetat med geopolymerinjektering länge och vi kände att de visste vad de höll på med!

– Jeff Öijer, Morabygg

GOLVLYFT

KATEGORI…………………………LIVSMEDELSBUTIK
FOKUS…………………………………………..GOLVLYFT
PLATS…………………………………….ORSA, SVERIGE
UTFÖRANDE…………………………..OKTOBER 2019
TEKNOLOGI………. GEOPOLYMERINJEKTERING

 

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.