Bakgrund

Villan i Närpes i Finland hade över tid börjat att luta. Ingen pålning av marken hade genomförts innan huset byggdes, eftersom man trodde att det inte behövdes. Detta gjorde att huset snart därefter började sätta sig och det gick att känna att det lutade inne i huset.

“Det har nog lutat i mer än 20 år, men över tid så har det bara blivit sämre och sämre och det irriterade mig”, säger Kurt-Henrik.

Genom en vän kom han i kontakt med en lokal byggfirma som åkte ut för att undersöka vad som kunde göras för att få huset rakt igen. Byggfirman konstaterade att de tyvärr inte hade möjlighet att lyfta huset då det var för stort och tungt, men de var vänliga nog att försöka hjälpa till att hitta en annan lösning på problemet.

Den lokala byggfirman hade sett något om geopolymerinjektering i tidningen och började Googla. De hittade då Geobears lösning för lyft och markförstärkning med hjälp av just geopolymerinjektering och tog kontakt.

Kundalternativ

“Jag gick i tankarna att installera bergvärme, men insåg att om jag inte gjorde något åt husets lutning först så skulle det vara för sent sen. Att påla huset var inte ett aktuellt alternativ”, säger Kurt-Henrik.

“Jag fick också höra från en kontakt med lång erfarenhet från byggbranschen att pålning har man hållit på med i hur många år som helst, och han tyckte att det måste ju finnas en modernare lösning. Han hade gått igenom många alternativ och själv valt geopolymerinjektering”, fortsätter Kurt-Henrik.

Tack vare att den lokala byggfirman hittade Geobear, så fanns det nu en möjlighet att räta upp huset.

Varför Geobear?

Geobear genomförde en sättningsinspektion av villan i Närpes, och konstaterade att huset skulle gå att markförstärka och lyfta med hjälp av geopolymerinjektering.

“Det gick rykten i Närpes att Geobear hade genomfört ett annat arbete som inte alls gått bra. Jag kontaktade husägaren i fråga och undrade hur det egentligen var med den saken. Det visade sig att han var 100% nöjd med det arbete som Geobear hade genomfört”, säger Kurt-Henrik.

“Men det var många som sa att det där går aldrig. Trots det bestämde jag mig för att välja Geobears metod för att förstärka och lyfta huset!”

Geobears lösning

Trähuset, med byggnadsår 1983 hade sjunkit ned över 110 kvadratmeter. De värst drabbade områdena ut mot vägen visade vid nivåmätningen en lutning på nästan 17 centimeter. Den drabbade delen av huset markförstärktes och lyftes.

Eftersom huset har en källare genomfördes själva lyftet med hjälp av både domkrafter och expanderande geopolymerer. Markförstärkningen genomfördes genom att 12 millimeters hål borrades ned i marken, injekteringsrör sattes i och genom dessa injekterades expanderande geopolymerer. Det komprimerar och binder jorden och ökar markens bärighet, för att huset ska stå stadigt och inte sjunka. Läs mer om golvutjämning här!

“Jag är nöjd med arbetet. Huset är nästan helt rakt nu, till skillnad från drygt 15 centimeters lutning tidigare och det har fått en stabil mark att stå på. Jag skulle rekommendera Geobear!”
– Kurt-Henrik Gran, villaägare

 

MARKFÖRSTÄRKNING & LYFT

KATEGORI …………………………………………… VILLA
FOKUS ……………. MARKFÖRSTÄRKNING & LYFT
PLATS………………………………. NÄRPES, FINLAND
UTFÖRANDE ………………………….. AUGUSTI 2019
TEKNOLOGI ……… GEOPOLYMERINJEKTERING

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.