Vid ett vattenmagasin i Skottland hade vattenläckor uppstått. Geobear kontaktades för att åtgärda vattenläckaget från några av ledningarna mellan betongen på Cobbinshaws vattenmagasin. Vattenläckan kunde stoppas med hjälp av Geobears teknik där geopolymerer användes som vattentätning. 

 

 Sammanfattning

Cobbinshaws vattenmagasin är en plats av särskilt vetenskapligt intresse (SSSI) belägen i kommunen West Lothian i Skottland. Under flera år har vattenmagasinet drabbats av vattenläckor från en utloppskammare efter att sifonrör har installerats. 

Under 2013 installerades tre stycken sifonrör tillsammans med tre utlopp reglerventiler och en utloppskammare i nedströmsänden av sifonrören. När vattenmagasinet fylldes på uppstod läckage från slutarhål i den bakre väggen av sifonutloppskammaren och på flera andra platser. Det uppskattade läckaget var 500 kubikmeter per dygn.

Scottish Canals sköter vattenmagasinet och de har ett ansvar att undersöka och kontrollera läckaget lokalt till sifonutloppen. Undersökningen genomfördes av Scottish Canals tekniska chef som designade några hjälpåtgärder för att försöka minska flödet. Inledande arbeten centrerades kring skivfogarna som de trodde kunde vara problemet. Fogarna byttes ut men vid återfyllning av behållaren fortsatte läckageflödet.

 

De drog slutsatsen att läckan endast kunde ha uppstått vid skarvarna på en bärande vägg som låg under en 250 millimeter betongplatta och som anslöt den gamla dammen till den nya sifonväggen. Att åtgärda vattenläckorna verkade vara ett utmanande projekt.

 

Alternativ för kunden

Alternativet för Scottish Canals var att sänka vattennivån lägre än -0,7 meter och utföra traditionell injektering. Detta alternativ skulle kräva godkännande från Scottish Environment Protection Agency på grund av den påverkan det kan ha på SSSI-platsen i den motsatta änden av reservoaren till sifonerna.

Att sänka vattennivån kunde bara göras vissa tider under året för att inte påverka vilddjurens häckningssäsong. Det fanns oro för att en cementbaserad injekteringsbruk kunde förorena vattnet plus att de skulle behöva vänta månader på att reservoaren skulle fyllas igen för att se om åtgärden givit effekt. De letade vidare efter ytterligare alternativ för att kunna stoppa läckaget. 

 

Varför Geobear?

Scottish Canals kontaktade Geobear för att få en lösning. Att använda vår geopolymerinjektionsprocess innebar att vattennivån bara behövde sänkas till -0,3 m för att komma åt arbetsområdet. Den icke-invasiva metoden innebar också att endast små borrhål behövdes genom plattan och inte påverkade dess soliditet. Vi föreslog behandling till 2 meter under plattan och tillbaka till dess undersida, detta var lättillgängligt med Geobears injektionsrör med en liten diameter.

Dagen då arbetet utfördes drabbades området av dåligt väder, men med kravet på minimal facilitet kunde Geobears tekniker improvisera för att upprätthålla ett rent arbetsområde. Injektioner fullbordades med 0,5 m vertikala steg intill ändarna av den stödjande väggen. Flödet av geopolymeren genom den siltiga lerfyllningen under plattan gav omedelbara resultat som kunden hoppades på. Teknikerna kontrollerade expansionen och geopolymeren härdade snabbt. Det kontinuerliga flödet av vatten genom slutarhålen in i sifonkammaren saktade gradvis ned och stannade slutligen några minuter efter att de sista injektionerna ägde rum.

 

Scottish Canals har ett lagkrav att inspektera reservoaren varje vecka och hittills har inga rapporter om återkommande läckage gjorts.

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.