Problem

Logistikcentret nära Arlanda flygplats är i gång 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Logistikcentret hade börjat märka att byggnaden inte längre klarade av tyngden som uppstod från den dagliga verksamheten, och att byggnaden hade börjat sjunka.

Det gick att se att industriplintarna hade sjunkit med tre till fem centimeter. Plintarna hade även börja sjunka med en vinkel utåt, vilket gjorde att väggarna börjat luta. Det kunde ha lett till farliga situationer i framtiden, om problemet inte hade åtgärdats. Utöver detta fanns även sprickor på både golv och väggar.

Orsaken till sättningen kan ha flera orsaker, men är troligen var det en kombination av dålig väderlek under byggtiden, samt otillräcklig tätad fyllning i toppskiktets översta lager. Eftersom har finmaterialet eroderat ner genom den grövre stenfyllningen under, på grund av vibrationer från byggmaskiner under byggtiden. Geobear genomförde penetrometertest och kunde konstatera att det de värsta ställena fanns två till tre centimeter luft under betongplattan. Dessa hålrum mellan stenarna hade lett till att plintarnas bärförmåga sjunkit, vilket i sin tur ledde till att byggnaden satt sig. Penetrometertestet visade även att det fanns dåligt packad fyllningsmassa upp till 5 meter ner.

Lösning

Geobear föreslog en lösning där marken skulle stabiliseras ner till 6 meter under och mellan plintarna, samtidigt skulle stenarna i grunden bindas samman. Det totala området som skulle repareras var 6 meter brett, varav 3 meter var på insidan av byggnaden och 3 meter på utsidan. Totalt fanns det 28 plintar, de flesta var 1,6m x 1,6m x 0,6m stora.

Resultat

Geobear utförde arbetet enligt arbetsplanen som hade gjorts på förhand. Arbetet utfördes vid årsskiftet 2015-2016, en period då det även var väldigt kallt. Geobear stabiliserade marken under och mellan plintarna så att ingen sättning kommer att ske i framtiden. Stabiliseringen gör även att det nu inte heller, finns någon risk att väggarna kommer att kollapsa. Projektet genomfördes som planerat och kunden var mycket nöjd med resultatet.

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Kistagången 20B
164 40 Kista

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.