Bakgrund

Tillbyggnaden för ishallen i Hedemora med omklädningsrum, utrymmen med tätskikt och golv täckt med klinkers och golvvärme hade sättningar på uppemot 10 cm. Nivåskillnader på 4-6 cm uppmättes även i huvudbyggnadens konstruktion.

Lokalen hade tidigare haft problem med läckage på inkommande vattenledning vilket sannolikt spolat bort en del mark och förvärrat situationen. Marken intill grundsulan var dessutom mycket våt med delvis mycket dålig bärighet.

Man ville renovera utrymmen för att modernisera anläggningen men innan beslut om stora investeringar ville man försäkra sig om att tillbyggnaden stod stabilt.

Kundalternativsprickor-i-vaggen

Kommunen övervägde antingen att påla tillbyggnaden eller att riva och bygga om den. Båda alternativen hade inneburit stora kostnader och avbrott för verksamheten som pågår i arenan, exempelvis spelar A-laget för Hedemora SK där.

Varför Geobear?

Vår föreslagna åtgärd skulle inte innebära någon påverkan för verksamheten i lokalen. Arbetet skulle gå betydligt fortare att utföra och dessutom till en lägre kostnad.

Geobears lösning

Fokus lades på stabilisering av grundsulan för tillbyggnaden samt de två plintar med konstaterade sättningar som var en del av huvudbyggnadens konstruktion.

Vi borrade 16 mm hål på utsidan av tillbyggnaden samt intill plintarna och injekterade expanderande geopolymerer under för att etablera ett stöd. Ytterligare tre injekteringar utfördes på olika djup för varje löpmeter under grundsulan och plintarna för att förbättra hållfastheten i marken och väsentligt minska risken för fortsatta sättningar.

Arbetet utfördes helt från utsidan av byggnaden och genomfördes på 8 dagar.

 

MARKFÖRSTÄRKNING

KATEGORI: Ishall
FOKUS: Markförstärkning
PLATS: Hedemora
UTFÖRANDE: Augusti 2021
TEKNOLOGI: Geopolymerinjektering

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Kistagången 20B
164 40 Kista

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.