Bakgrund
I Vrena utanför Nyköping, ligger ett radhus vars väggar började sjunka. Anledningen till att sättningen uppstod misstänktes vara att ett vattenrör under huset gått sönder. Detta ledde till att vattenflödet från röret resulterade i att massan under plattan spolades bort.
Under husets betongplatta hade det därför skapats ett hålrum och den bärande väggen mellan två av radhusets boytor hade på grund utav detta sjunkit ned. Det hörn av den bärande väggen som var värst drabbad hade sjunkit ned 8,5 centimeter från sitt ursprungliga läge.
Det var dags att stoppa sättningen och göra någonting åt problemet, så Mats kontaktade Geobear.
Kundalternativ
Alternativ till att markförstärka huset och tomrumsfylla hålrummet med geopolymerer hade varit att påla marken och fylla igen tomrummet med betong. Att enbart fylla igen hålrummet med betong hade skapat en ökad tyng från materialet och riskerat att accelerera sättningen ytterligare.
Att påla huset för att skapa stabilitet hade inneburit att en pålningsrigg behövts köras in i radhuset, och att pålar sedan förstärkt marken. Denna process hade inneburit att familjerna inte kunnat bo kvar i huset under arbetets gång och att arbetsytan behövts avskärmas för att inte damm skulle sprida sig i huset. Eftersom den bärande väggen låg mitt emellan två grannar hade det dessutom varit flera inblandade familjer som drabbats.Varför Geobear?
Mats och hans grannar sökte därför en metod som skulle påverka vardagslivet så lite som möjligt.
Geobears metod med geopolymerinjektering ansågs lämplig för markförhållandena och skulle både förstärka marken och fylla ut tomrummet som uppstått.
Arbetet beräknades ta 2 arbetsdagar att utföra, där markförstärkning skulle ske under den bärande väggen, samt längs den intilliggande ytterväggen som också drabbats av hålrummen.
Geobears lösning och slutresultatet
Geobears tekniker genomförde geopolymerinjektering på totalt 13 linjemeter, under den bärande väggen och ytterväggen. Eftersom den bärande väggen var belägen mellan två bostäder, behövde injektering ske från insidan i den ena bostade. Detta skedde genom små hål, mindre än en tiokrona, men cirka en meter mellan hålen. Endast någon meter runt väggen behövde vara fri för att teknikerna skulle kunna genomföra arbetet och ingen övrig avskiljning av rummet behövdes. Alla inblandade kunde bo kvar hemma som vanligt.
Den lösning som Geobear genomförde var markförstärkning till 2 meters djup, tillsammans med tomrumsfyllning under huset för att stabilisera upp plattan. Hela arbetet genomfördes som planerat på under två arbetsdagar, och den bärande väggen står nu stadigt igen.
Otroligt smidigt sätt att lösa problemet utan att behöva ställa till sådant!
– Mats Lindgren, radhusets projektansvarige
MARKFÖRSTÄRKNING OCH TOMRUMSFYLLNING
KATEGORI………………………………………..RADHUS
FOKUS…………………………MARKFÖRSTÄRKNING
……………………………..OCH TOMRUMSFYLLNING
PLATS…………………………………. VRENA, SVERIGE
UTFÖRANDE…………………………… AUGUSTI 2019
TEKNOLOGI………. GEOPOLYMERINJEKTERING