I Skövde var arbetet redan i full fart när man upptäckte att det uppstod problem med planeringen av att bygga inloppspumpstationen. För att kunna genomföra arbetet krävdes ett djupare schakt med spont. Problemet var att man inte kunde utföra sponten på ena sidan av schaktet för där gick det stora avloppsrör till inloppsrännan av betong som var i drift och inte kunde flyttas.
För att kunna genomföra arbetet som planerat måste man tänka om, det krävs alltså en helt ny lösning för att komma tillrätta problemet.
Geobears lösning
Geobear utförde en markförstärkningsskärm på 10 meter under den befintliga inloppskulverten för att förstärka marken så att den skulle hålla under byggtiden. Alla injekteringar skedde från 1 meter ovan den färdiga schaktbotten, på det sättet gjordes det säkert och utan att omgivningen stördes. Sedan kunde Geobears tekniker i lugn och ro schakta ner till färdigt schaktdjup.
Platschef Jan Skogsberg på Skanska
Vad jobbar du med samt hur kom du i kontakt med Geobear?
– Jag jobbar på Skanska inom mark- och anläggningsprojekt i Skaraborg. Jag fick tips om Geobear via en konsult inom geoteknik som jag anlitar.
Vad hade ni för problem på Reningsverket?
– Vid schakt för en ny inloppspumpstation krävdes spont. På en sida av schakten kunde spont inte utföras pga hinder i form av en befintlig inloppsränna av betong. Dock skulle schakten utföras till en nivå cirka 1 meter under den befintliga inloppsrännans grundläggningsnivå vilket hotade dess stabilitet.
Varför valde du Geobears lösning med markförstärkning?
– Genom att anlita Geobear kunde vi förstärka marken under den befintliga rännan och schakta ner till den lägre grundläggningsnivån utan att riskera stabiliteten för den befintliga rännan.
Hur hanterade ni situationen under covid-19?
– Vi klarade skyddet genom att hålla distans mellan personalen.
Hur stor chans är det att du kommer att rekommendera Geobear till dina kollegor och vänner?
– Mycket stor i liknande situationer.