Bakgrund

Per bor i ett suterränghus i Västra Frölunda utanför Göteborg. Huset är byggt på 80-talet med vitmålade betongväggar. Under många år har en sättning pågått i marken, och en del av huset har under dessa år sjunkit ned ungefär 40 millimeter. Rörelsen i marken har lett till att det uppstått sprickor i fasaden, och i väggarna inne i huset.

En av sprickorna i fasaden, strax under fönstret, går isär och ihop under året beroende på årstid. Markundersökningen på plats visade att huset stod på relativt bra återfyllnadsmassor, men att de under plattan var lite löst packade.

Andra utmanande förutsättningar för villan är att det drabbade området ligger nära en slänt och det är 2-3 meter till släntfoten. Det fanns även ett körsbärsträd nära den ena gaveln som kan ha bidragit till sättningsproblemen.

Suterränghus

Kundalternativ

Eftersom problemen under våren blev värre än under tidigare år tyckte Per att det var tid att göra någonting åt dessa. Ett alternativ till geopolymerinjektering hade varit att gräva upp runt den del av villan som drabbats av sättningar, och där påla marken för att ge en bättre grund till huset.

Ett sådant arbete hade inneburit att en grävare behövt gräva upp delar av tomten, där Per idag har stenläggning och stora delar av delar av denna hade behövts tas bort. Grävning och pålning hade även tagit avsevärt längre tid än den valda lösningen med geopolymerinjektering.

 

Varför Geobear?

Per hade sett information om Geobears metod i en tidning för villaägare, och blev intresserad av metoden. Geobears projektansvarige besökte villan i Västra Frölunda och genomförde en sättningsbesiktning, bestående av två stycken marktester för att avgöra vilka markförhållanden som fanns under och intill villan. Dessutom genomfördes nivåmätningar för att se vilka delar som drabbats värst av sättningen och hur stor nivåskillnaden blivit.

Efter detta togs en specialanpassad lösning för familjens hus fram.

Geobears lösning och slutresultatet för Pers suterränghus

Den föreslagna lösningen var injektering av geopolymer totalt 12 längdmeter under sutteränghusets betongplattan för att öka markens styrka och stabilisera villan.

Markförstärkningen genomfördes under en dag i mitten av augusti. Teknikerna på plats borrade små hål, med diameter ungefär som en tiokrona genom vilka injekteringsrör fördes ned i marken. Hålen borrades med ungefär en meters avstånd från varandra längs fasaden och genom dessa injekterades sedan expanderande geopolymerer som kompakterade marken och ökade bärigheten.

– Det flöt på bra redan från början och det var därför jag valde att anlita Geobear. Allting har fungerat jättebra och jag har rekommenderat lösningen till min granne, säger Per.

 

MARKFÖRSTÄRKNING

KATEGORI…………………SUTERRÄNGHUS/VILLA
FOKUS…………………………MARKFÖRSTÄRKNING
PLATS………………VÄSTRA FRÖLUNDA, SVERIGE
UTFÖRANDE…………………………… AUGUSTI 2019
TEKNOLOGI………. GEOPOLYMERINJEKTERING

 

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.