Greenlane Biogas är ett företag som specialiserar sig på utprövning av biogasanläggningar i små och medelstora företag, för att hjälpa till att skapa en lönsam lösning för avfallshantering. Deras utrustning återvinner avfall och genererar genom sin process energi som kan användas av företag världen över.
Under en installation av en biogasanläggning hos en kund i Dagenhamn, gjorde ett tillverkningsfel att utrustningen säkrades mot en betongplatta i fyra hörn. Men tillverkningsfelet gjorde även så att den mittersta delen av utrustning var i kontakt med betongplattan. Kundproblemet uppenbarade sig därför att betongplattan visade sig ha ett tomrum under sig. Konsekvensen av detta blev ett påtagligt oljud och vibrationsproblematik när utrustningen användes.
Ljud- och vibrationsproblemen påverkade arbetsmiljön för de anställda på bolaget och långsiktigt kunde problemen också resultera i att biogasanläggningen skulle gå sönder. Syftet med anläggningen var att generera naturgas av återvunna matrester från stora återförsäljare. Naturgasen skulle sedan pumpas in i det nationella nätet, som energi för hushåll runtom i UK – med en lägre påverkan på klimatet.
Att stänga biogasanläggningen skulle ha haft en stor inverkan på verksamhetens affärer. Greenland Biogas behövde därför en snabb lösning på sin kunds problem. Greenlanes högsta prioritet vara att säkerställa att deras kund fick den snabbaste och mest effektiva lösningen för att minimera kundens förlorade affärer.
Kundalternativ
Greenland valde Geobear för att genomföra tomrumsfyllningen, för att minimera problemen med oljud och vibrationer. Det fanns däremot andra alternativ till Geobear, som hade kunnat ge liknande resultat. I det här fallet hade ett alternativ varit att använda en skumbetonglösning.
I ett smalt perspektiv hade en lösning med skumbetong kunnat vara ett mer kostnadseffektivt alternativ. Användningen av skumbetong innebär dock en längre process, och problem med åtkomst till området skulle ha inneburit fem dagars totalt stopp i produktion för slutkunden. Som en naturgasproducent kan anläggningen hantera mer än 160 000 ton matavfall varje år, vilket genererar 14 miljoner kubikmeter biogas (tillräckligt med energi för 12 600 bostäder per år). En stängning på fem dagar skulle ha inneburit att 190 000 kubikmeter naturgas inte skulle ha kunnat levereras – det motsvarar energin för 180 hem under en vecka.
Varför Geobear
Geobears lösning är snabb. Geobear kunde leverera kunden samma slutresultat som skumbetong hade gjort, men på bara en dag. Vilket innebar att den totala produktionsförlusten bara var 40 000 kubikmeter naturgas istället för 190 000 kubikmeter. Detta vara den viktigaste anledningen till att Geobear valdes som leverantör. Att använda skumbetong hade inneburit ytterligare fyra dagars produktionsförlust vilket tillsammans med kostnaden för skumbetongen hade inneburit en ökad kostnad på 40% jämfört med Geobears lösning.
Geobears lösning
Geobears lösning för tomrumsfyllningen innebar injektering av geopolymer in i det tomrum som fanns under betongplattan. Processen innefattade att fylla en 15 kubikmeter stor yta under betongplattan som biogasanläggningen stod på. Materialet som användes garanterade en bärighet på 15 kPa vilket klarade av tyngden från biogastanken.
Geobears installationstekniker borrade injekteringshål genom plattan med 1,5 meters mellanrum och injekterade sedan expanderande material direkt ned i tomrummet. En lyckad fyllning bekräftades genom att en minimal rörelse på 0,25 mm indikerades av våra lasermätare.
Arbetet var genomfört på en dag och oljud- och vibrationsproblematiken på biogasanläggningen hade minimerats. Materialet kan, förutom att fylla tomrum, agera som en akustisk dämpare vilket ytterligare minimerar ljudnivåerna.
Greenlane och slutkunden var nöjd med slutresultatet och den kostnadseffektiva lösningen.
Kundomdöme
Vårt projekt krävde en injekteringslösning på grund utav ett tillverkningsfel som blev tydligt under installationen. Med vår kunds krav behövde vi erbjuda en lösning som skulle minimera tiden verksamheten var tvungen att stoppas. Andra lösningar som offererades till oss tog upp till 5 dagar och krävde att utrustningen stängdes ned och isolerades; vilket skulle innebära massiva förluster i produktionen, medans med den här lösningen kunde vi upprätthålla kontinuerlig produktion och det var genomfört på bara några timmar. Resultaten var mer än imponerande; de ledde till drastisk minskning av vibrationer och oljud.
Greenlane Biogas – Thomas Ballard – Verksamhetschef