Kundsituation och bakgrund

Parets villa i Västra Frölunda, utanför Göteborg hade drabbats av sättningsproblem. Både huset och det tillhörande garaget visade vanliga tecken på att sättningar drabbat byggnaden.

Sättningen gick diagonalt över grunden, där det värst drabbade hörnet av huset sjunkit 16 cm, och de övriga något mindre. På grund av detta lutade golven inne i huset. En så pass stor skillnad i höjd på golven noteras tydligt genom att bara gå på de. Fasaden i vitt mexitegel hade tydliga sprickbildningar. Det är tydligt att det är ett kraftigt sättningsproblem, då tegelstenarna till och med gått av på mitten. Annars vandrar sprickorna ofta som en trappa, mellan teglet, som kan ses närmast nocken.
Kunden önskade stabilisera villan och det tillhörande garaget, samt lyfta tillbaka dem till sitt ursprungliga läge.

Kundalternativ

En villa som satt sig på grund av förändrad bärighet i marken har oftast få alternativ att välja mellan. De vanligaste är pålning eller stabilisering med geopolymerer.

Eftersom huset hade sjunkit över en stor yta hade omfattande golvpartier inuti huset behövts brytas upp för att komma åt grunden om pålning använts. Ägarna hade också behövt flytta ut från villan under reparationsarbetet. Bohaget hade även behövt förvaras på en plats där arbete inte skulle genomföras. Efter genomfört arbete hade samtliga ytskikt behövts återställas till det normala och ägarna hade kunnat flytta hem igen.

Varför valde ägarna Geobear över alternativen?

Genom att välja Geobear och stabilisering och lyft med hjälp av geopolymerer, kunde ägarna bo kvar i villan under arbetet. Det var dessutom en snabbare lösning för villaägarna.

Geopolymerinjektering sker genom små injekteringsrör som borras ner i marken, och som sedan fylls med geopolymerer som expanderar och lyfter huset. Injekteringshålen förses med geopolymerer från en lång slang, kopplat till en lastbil som kan parkeras på gatan. Geobear behöver alltså inte tillträde till varken villa eller tomt med stora maskiner. Endast våra operatörer, borr, slang och lasermätare är nödvändigt för att genomföra geopolymerinjekteringar. All nödvändig utrustning och material finns i våra lastbilar som enkelt parkeras på gatan eller garageuppfarten.

Geobears lösning och slutresultatet

Sättningen i villan hade uppstått på grund av att husets last var för tung för leran som det stod på, som sträckte sig många meter ner till berg. Huset hade därför börjat sjunka, och hade gjort så under en lång tid. Idag sjunker inte huset längre, efter cirka 50 år.

Den största delen av arbetet i Västra Frölunda genomfördes utifrån, genom vinklade injekteringar in under husets grund, samt med viss hjälp av domkraft som applicerades vid husets grundsula. Geopolymeren som injekterades skapade tillsammans med redan existerande massa under huset en kompaktare mark, med högre bärighet.

Eftersom stora delar av villan satt sig och den skulle lyftas tillbaka till ursprungligt läge genomfördes även ett antal injekteringar inuti huset, för att lyfta golvet jämt under hela byggnaden.

Lutningen på sexton centimeter är nu ett minne blott och villan står rakt och stadigt igen.

Sättningsproblem Mexitegel före lyft

Spricka i tegelhuset före lyft

Sättningsproblem Mexitegelhus

Spricka i tegelhuset efter lyft

STABILISERING OCH GOLVLYFT

KATEGORI……………………………………………. VILLA
FOKUS………………….. LYFT OCH STABILISERING
PLATS………………VÄSTRA FRÖLUNDA, SVERIGE
UTFÖRANDE…………………………..OKTOBER 2017
TEKNOLOGI……… GEOPOLYMER INJEKTERING

 

“Vi är glada över investeringen” – Villaägarna

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Kistagången 20B
164 40 Kista

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.