Sättningar orsakade av sommarvärmen – kan träd falla och hus sjunka?

(18 mars, 2022)

Sprickor i golvet

 

Sättningar orsakade av sommarvärmen,

kan träd falla och hus sjunka?

 

Sommaren är påväg till Sverige och förhoppningar om höga temperaturer efter en kall vinter finns hos de flesta svenskar. Sol och höga temperaturer innebär även utmaningar  i vår livsmiljö i geotekniska och hydrologiska termer. Om värmen håller i sig ovanligt länge kan även marken och växtligheten visa symtom på ett exceptionellt sätt.

Sprickor i marken

Långa värmeböljor torkar ut marken, särskilt lermarker, specifika mineraler är känsliga mot förändringar i vattenhalten. Volymen lera som innehåller sådana mineraler minskar när den torkar, vilket kan göra att jorden spricker och sjunker. Rörelser i marken kan orsaka skador både på träd och växters rötter samt byggnader. Generellt är mark som är för fuktig mer farlig än träd som har torkat, med det beror också på vilken typ av mark det är. Volymförändringar i lermark som uppstår på grund av torka orsakar skador på trädens rotsystem och ökar därmed risken för att träden faller.

Under en lång torrperiod kan det till exempel uppstå sprickor i konstruktionerna av hus som står på lera, sprickor som inte har varit synliga tidigare. När det har regnat  försvinner volymförändringarna och marken återhämtar sig vilket gör att sprickorna kan försvinna. I bästa fall är sprickorna enbart kosmetiska, men stora förändringar i markens volym kan också utsätta hus för strukturella skador, såsom förskjutningar och sättningar.

 

När torka uppstår under sommaren sjunker grundvattennivåerna lägre än vanligt på vissa platser. Uttömning av grundvatten är en risk för konstruktioner byggda med träpålar, eftersom träpålar ovanför vattenytan utsätts för syret i luften och det finns risk att en sönderfallsprocessen påbörjas. I närheten av träpålade äldre k-märkta och historiska byggnader bedrivs grundvattenövervakning kontinuerligt. Vid en nödsituation kan vatten pumpas ned i marken för att försöka höja grundvattennivån. I många byggnader likt dessas har grunden pålats i trä vilka vanligen har bytts ut till pålar i betong eller stål.

Grundvattenresurser kan också orsaka storskaliga sättningar. Belastningen på marken ökar när grundvattennivån sjunker. En sättning kan uppstå vid ett scenario när nivån av grundvattnet ökat och lyft marken, för att sedan minska eller återgå till tidigare nivå. Geobear erbjuder lösningar för både sättningsproblem i enskilda hus och större projekt. I de flesta fall kan injektioner av geopolymerer korrigera och förbättra problem relaterade till bärigheten av marken eller en sättning av underjordiska grunder med minimal påverkan på miljön. Reparation av grunder i trä är också möjlig. Vid ytterligare frågor kontakta oss gärna för en konsultation på nummer 010 145 50 15 vardagar mellan 08.00 till 16.00. 

 

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.