Stoppa sättningen – allt du behöver veta

(30 maj, 2018)

Sättningsproblem kan lösas snabbt och kostnadseffektivt – utan att du behöver flytta någonstans.

Att ett hus sätter sig lite är egentligen helt normalt, men problem uppstår när huset sätter sig för mycket eller ojämnt. När detta sker är det vanligt att husets grund går sönder och att dörrar och fönster kilar fast sig och inte går att öppna. Här reder vi ut hur du uppmärksammar sättningsproblem, och hur man kan stoppa sättningen.

Hur vet jag att villan sätter sig?

Sjunkande golv före och efter

I Sverige har vi många trähus, vilket gör det lite klurigare att uppmärksamma ett sättningsproblem. Detta eftersom trä klarar av att kompensera för lite ojämna sättningar innan klassiska tecken på sättningsproblem börjar visa sig. Trä är ett levande material och därför kan röra sig om sättningen sker under en längre tid. Det enklaste sättet att uppmärksamma sättningar i trähus är att en dörr hamnar i kläm och inte går att stänga, eller att fönster blivit svåra att öppna.

Bor du i ett tegelhus har du lättare att observera sättningsproblem. Detta eftersom murade konstruktioner, så som en tegelvägg, klarar av ojämna sättningar sämre än trä. Vid en sättning i ett tegelhus bildas oftast sprickor i fasaden.

Börjar du se mellanrum mellan golvet och golvlisten bör du misstänka att sättningsproblem kan finnas under golvet – eftersom glipan är ett tecken på att golvet sjunker.

Varför sätter sig huset?

Geoebear dörrar och fönster som sitter fast

En liten och jämn sättning är oftast normal och ofarlig. Trots det kan det vara bra att undersöka orsaken till sättningen. Problem kan uppstå om till exempel ett av hörnen ligger på mark med annan bärighet än övriga plattan. Ett sådant exempel är en byggnad vars ena ända är byggd helt på berg – som inte sätter sig, medan resterande delen av platten ligger på mark med dålig bärighet. Sådana fall är väldigt vanliga när det gäller gamla hus.

Även dåligt fungerande dränering kan skapa problem som gör att byggnaden börjar sätta sig och sjunka. Det beror ofta på att marken bli antingen för blöt, eller att fyllnadsmassa spolas bort på grund av för mycket vatten.

Vad händer vid en sättning?

Dörrar och fönster som är svåra att öppna och stänga, och dörrar som dessutom skarvar mot golvet är de vanligaste problemen vid en sättning. Om sättningen fortsätter så kan fönsterrutor till och med gå sönder av spänningarna som bildas.

Förr eller senare börjar också väggar att spricka och huset tätningar drabbas, vilket kan leda till olika fuktproblem. Spruckna fasader är, utöver att de inte längre håller tätt, dessutom mindre estetiskt tilltalande och påverkar oundvikligen byggnadens värde och försäljningspriset.

Hur reparerar man sättningar?

Det finns många olika sätt att reparera och räta upp hus som satt sig – alltså att stoppa sättningen och problem relaterat till den. Ett traditionellt sätt är att gräva upp marken runt byggnaden där sättningen har skett. Sedan kan man räta upp byggnaden med hjälp av till exempel domkrafter. Efter det måste byggnaden sedan stabiliseras och stödjas på nytt, till exempel genom pålning och eventuellt behöver en ny grund gjutas. Pålningen brukar vanligtvis ta tre gånger så lång tid som geopolymer-injektering. Dessutom är pålning klart dyrare än geopolymer-injektering och kan dessutom inte genomföras utan att ytskikt och t.ex. golvvärme kommer till skada.

Stoppa sättningen

I samband med reparationen borde man naturligtvis också stoppa sättningen och försöka få bort orsaken till den.
Med Geobears metoder, med geopolymer-injektering, kan man stoppa sättningen snabbt och kostnadseffektivt genom att öka markens bärighet. Själva åtgärden kan koncentreras under de ytor som har satt sig, det görs genom ett litet hål på 16mm och det finns inget behov av att ta bort golvet eller gräva under grunden eller på tomten. Samtidigt som man stabiliserar huset kan även ett lyft genomföras, vilket gör att byggnaden återigen får samma höjd som den en gång hade. Geobears metoder passar utmärkt för att stabilisera grunder och lyfta golv som sjunkit. Tekniken är snabb och ger minimal störning på omgivningen. Du behöver inte flytta någonstans, utan kan fortsätta med din vardag som vanligt under hela reparationen.

Kontakta en expert i tid

Sättningsproblem har en förmåga att bli värre med tiden, desto tidigare de åtgärdas ju bättre både för ditt hus och din plånbok.

Geobears geopolymerteknik har använts globalt i nästan 40 år och i över 200 000 projekt. Vår teknologi ger de mest exakta lösningarna för golv- och grundförstärkning, utan att du behöver flytta någonstans.

Kontakta Geobears expertteam för att stoppa sättningen

Boka en besiktning, ring 010 – 14 550 15.

Boka en besiktning

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Kistagången 20B
164 40 Kista

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.