Extremtorkan – så kan den påverka ditt hus

(20 juli, 2018)

Värmeböljan i Sverige

Sverige lider just nu av en historisk värmebölja, och marken runtom i landet är extremt torr. Det har inte varit så här varmt på över hundra år. Maj månad slog värmerekordet från 1889 enligt SMHI.

I skrivande stund har SMHI även utfärdat klass 2 varning för extremt höga temperaturer som gäller Kalmar län, Östergötland, östra Svealand och södra Norrlands kustland. Risk för vattenbrist råder också i Götaland, Svealand och södra Norrland. Samt att i princip hela Sverige lider av stora risker för skogsbrand. Under torsdagseftermiddagen den nittonde Juli, rasade så mycket som 57 skogsbränder runt om i Sverige. Dessutom har ett stort antal VMA (Viktiga Meddelanden till Allmänheten) har skickats ut, och byar har behövt evakueras.

Hur extremtorkan påverkar villaägare

 

De av oss som för tillfället inte är utsatta för ett överhängande hot, på grund av bränder, drabbas trots det av värmeböljan som drar fram över landet. Av förklarliga anledningar råder eldningsförbud på många platser, efter som risk för brand är påtaglig. Grillning i parker eller i skogen, med öppen eld eller engångsgrill utgör för stor fara för allmänheten. Dessutom är grundvattennivåerna rekordlåga enligt Sveriges Geologiska Undersökningar vilket orsakar vattenbrist och bevattningsförbud. Bönder har drabbats hårt både vad gäller skördar och mat till sina djur.

Träd nära hus kan skapa sättningsproblem

För dig som villaägare innebär bevattningsförbuden och stekheta dagar att gräsmattor och odlingar gulnar eller dör. Men det sker inte bara förändringar ovan jord. Torkan som sprider sig över landet innebär att marken torkar ihop och det vatten som tidigare fyllt jordarna försvinner. När jordarna inte längre fylls av vatten, minskar deras densitet.  Tänk dig vad som händer när du glömmer att vattna krukväxterna hemma. Först torkar jorden på ytan, men desto längre krukan får stå utan vatten desto mer torkar och krymper jorden. Tillslut kan du lyfta upp hela krukväxten ur jorden utan att krukan följer med. Den processen sker just nu under ditt hus.

När markens volym minskar, innebär det en sjunkande effekt och huset som står på den kan drabbas av sättningsproblem. Precis som sprickor i marken, är sprickor i fasaden eller i innerväggar ett vanligt tecken på sättningsproblem. Att markförstärka med geopolymerer löser problemet och huset kan återföras till sin ordinarie nivå.

Stora växter runt om huset, så som träd och buskar kan också vara en anledning till sättningsproblem. I den extrema hetta som nu sveper fram över Sverige har även dessa ett stort behov av vatten, som inte finns lättillgängligt i marken. Det gör att växterna sträcker ut sina rötter än mer för att få tillgång till vatten. Något som medför att marken torkar ytterligare, även många meter bort ifrån växtligheten. Det finns därför risker med kraftig växtlighet nära en villa.

Hur upptäcker jag sättningsproblem

Bor du i ett tegelhus eller ett putsat hus, kan du ofta se sättningssprickor i fasaden. Gå ett extra varv runt huset nu när marken är så torr. För dig som bor i trähus är det klurigare eftersom trä är ett levande material och klarar bättre av höjdförändringar som sker över tid, utan att spricka. För dig är den enklast att kika på grundsulan utomhus, har du sprickor i den är det troligt att ett sättningsproblem finns. Annars kan du söka skydd i skuggan inomhus och titta efter sprickor i hörn eller i gipsväggar, som inte klarar förändringarna lika bra.

Behöver du hjälp med grundstabiliseringkontakta Geobear.

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.