Geopolymer – Vad är det?

Polymerer är samlingsnamnet på väldigt långa kedjor av upprepade molekyler som är kemiskt förenade. De flesta polymerer är organiska, till exempel cellulosan i växternas cellväggar och din egen DNA, men det finns även konstgjorda polymerer med särskilda egenskaper. Polymerer används till att tillverka många olika saker, inklusive alla typer av plast.

En geopolymer är en oorganisk polymer, som kan användas till att skapa nya material, till exempel för att ersätta plast, betong eller cement. Geopolymererna kan göras hårdare, slittåligare, vattentätare, samt mer resistenta mot korrosion och hårda väderförhållanden.

Geopolymerer kan hållas flytande tills de sätts i bruk, till exempel när de injekteras ner i marken. Därpå stelnar och expanderar de, så att tomrummen fylls och marken runt omkring stabiliseras, samt lyfts upp.

Geobears geopolymerer – Teknisk information

Geobear (tidigare Uretek) har ett antal expanderande geopolymerer, som är särskilt utformade för en rad olika applikationer. Se tabellen för typiska egenskaper:

EGENSKAPER VÄRDE
Tillämpad densitet 50kg/m3 – 500kg/m3
Tryckhållfasthet 0,5 MPa – 15 MPa
Max styrka 0,5 MPa – 15 MPa
Brottgräns 0,5 MPa – 3 MPa
Böjhållfasthet 0,5 MPa – 15 MPa
Expansionskraft 10 000 kPa
E-modul 10 MPa – 80 MPa
Permeabilitetskoefficient 10 – 8 m/s

Lagring och transport

Basmaterialet lagras typiskt antingen i 1000-liters behållare (IBCs), eller 200-liters ståltrummor. De transporteras till plats där man, med hjälp av specialutrustning, hanterar blandningen av komponenter och inställningar från mobila verkstäder och pumpas till injekteringspunkten. Vid injekteringspunkten blandas komponenterna för att skapa en snabb kemisk reaktion som omvandlar vätskorna, genom den expansiva härdningsprocessen, till en oerhört stark geopolymer.

Användningsområden

Polymerbaserade produkter finns överallt: i kavitetsväggisolering, gjutna sittplatser, skor, fibrer och lim. Geobears polymerer skiljer sig från dessa genom att de är specifikt framtagna för geotekniska tillämpningar, därav termen geopolymerer.

Vår geopolymer injektering passar alla jord- och marktyper, inklusive:

  • Granulära jordar
  • Siltig jord
  • Leriga jordar
  • Jord med något organiskt material
  • Fyllnadsjord
  • Svaga jordar

Geobear har till sitt förfogande en rad hartser som är utformade för att reagera i olika hastigheter, samt för att skapa geopolymerer med olika densiteter och kompressionsstyrkor. Det innebär att vi kan designa ett brett utbud av applikationer. Vi kan injektera på djupet eller grunt i marken; injektera i tunnlar, rör och kulvertar; i olika markförhållanden (granulär, lera, etc.), samt i miljöer utsatta för vatten (hamnområden etc.).

Vi har geopolymerer för bland annat:

Den maximala geopolymerstyrkan uppnås efter 24 timmar, men ca 90% av hållfastheten uppnås redan efter omkring 15 minuter. Det innebär exempelvis att vägar och landningsbanor kan öppnas för trafik så snart Geobear lämnar plats.

Hållbarhet

Geobears geopolymerer är även väldigt resistenta mot klimatförhållanden och har tillämpats framgångsrikt i heta länder som Mellanöstern och Australien, samt i kalla sådana som i Skandinavien och Kanada. Dessutom är injekteringen av geopolymererna miljömässigt stabila; de sönderdelas inte och läcker inte ut några kemikalier i mark eller grundvatten – en egenskap som gör dem idealiska för användning i känsliga områden, till exempel vid vattendrag.

Geopolymer – Kostnad

En geopolymer-baserad lösning är oftast mer kostnadseffektiv än traditionella metoder för att stabilisera marken och åtgärda sättningsskador. Den exakta kostnaden beror på flera olika faktorer, så som vilken typ av grund huset har, hur allvarlig sättningsskadan är, hur stor yta som är påverkad och så vidare.

Om du har problem med sättningar i huset så kan du boka en sättningsinspektion idag!

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.