Sprickor i grunden kan vara allt från ofarliga småsprickor till allvarliga konstruktionsfel. En vanlig orsak till att en husgrund spricker är sättningsproblem, vilket helt enkelt innebär att hela eller delar av huset sjunker. Här kan du läsa mer om sprickor i husgrunden och Geobears innovativa lösningar på sättningssprickor.

Kraftiga sprickor ska inte uppkomma i en husgrund om allting står rätt till. Därför är det viktigt att så snabbt som möjligt lösa problemet när du ser sprickor i grunden, eller övriga delar av huset för att undvika ytterligare konsekvenser. Sprickor kan uppstå vare sig det är en putsad grundmur, betonggrund, källargrund eller annan typ av husgrund.

Laga sättningssprickor i väggen

Mindre sprickor som inte växer kan du kanske spackla igen och glömma bort helt, men innan du sätter igång med att laga dina sprickor bör du undersöka hur och varför sprickorna har uppstått från första början. Börja med att titta närmare på sprickorna.

  • Är sprickorna bara i färgen?
  • Går sprickorna djupare in i sockeln?
  • Syns sprickorna även på insidan (t.ex. om det är en källare)?
  • Går sprickan genom hela sockeln (längst upp till längst ned)?

 

Sprickor i grund
Om det är sprickor i färgen kan du lugnt måla om! Om sprickorna är ytliga eller hårfina bör du hålla koll på dem, så att de inte blir större. Om sprickorna däremot är djupa, även syns på insidan, eller är genomgående och delar grunden i två delar, så bör du läsa vidare om hur Geobear kan laga sprickor i husgrunden med hjälp av geoteknik.

Sättningssprickor i grunden

Laga sprickor i husgrund
Hus och andra byggnader kan sjunka på grund av marksättning. När sprickor uppstår i grunden är det oftast på grund av att en del av huset som sjunker långsammare än den andra delen, och därmed skapar en brytning.

Om du håller i ena änden av ett knäckebröd och trycker ned den andra änden, så kommer det att knäckas och gå i två bitar – samma sak händer med din husgrund!

Att laga sättningssprickor i husgrunden måste ske grundligt – det vill säga att orsaken till problemet måste lösas för att råda bot på sprickorna. Det räcker inte att laga sprickorna på utsidan av grunden. Den sjunkande rörelsen i huset måste stoppas och åtgärdas genom att stabilisera marken under byggnaden.


Geobear lagar husgrunden med geoteknik

Geobear genomför geopolymerinjektering, vilket förstärker marken under ditt hus och gör att huset inte fortsätter att sjunka som tidigare. Geobear kan även genomföra lyft med hjälp av geopolymerer, vilket innebär att huset kan lyftas tillbaka till ordinarie nivå. Oftast går då sprickorna ihop igen – på så sätt kan vi laga sprickor i husgrund.

Oftast behövs lite kärlek efter markförstärkningen för att helt laga husgrundens sättningssprickor, som spackling och målning. Om du däremot spacklar och målar och inte har genomfört en stabilisering av huset, kommer du enbart att tillfälligt kunna ignorera sprickorna. Det beror på att du egentligen inte löst orsaken till problemet – nämligen sättningen, utan bara fixat till symptomen, vilka kommer att återkomma så länge sättningen pågår.

Vill du veta mer om hur vi lagar sprickor i grunden, eller vill du boka en sättningsinspektion idag? Ring oss på 010-14 550 15 eller fyll i kontaktformuläret.

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.