Förebygg skador på järnvägsnätet – utan att hindra trafiken

(27 november, 2019)

 

järnvägsnätet

 

Trafikverket och järnvägsentreprenörer arbetar febrilt med att förebygga och avhjälpa fel på järnvägsnätet. Men att helt undvika skador på detta, är nära nog omöjligt. Eftersom det finns en ständigt ökande belastning på vår infrastruktur, i takt med att trafiken intensifieras. Förseningar och inställda avgångar kommer som följd av skador i järnvägsnätet och är naturligtvis irriterande för resenärer som önskar att tågen ska gå i tid.

 

– Vi behöver angripa själva rotorsaken till varför specifika bandelar inom järnvägen drabbas av försämrade spårlägen säger Nicklas Bosäter, affärsutvecklingschef inom Infrastruktur hos Geobear.

 

Att förstärka särskilt utsatta områden där marken försvagats eller utsätts för högre belastning än vad den ursprungligen var avsedd för, bör vara i fokus. Eftersom Trafikverket med sina geotekniker och konsulter besitter en enorm kunskap, är sannolikheten hög att sådana bandelar och områden redan är identifierade.

 

– Ibland är spårriktning inte den bästa lösningen, eftersom problemet ligger i att markens bärighet inte är tillräcklig. Så länge bärigheten inte förbättras, kommer ballasten och in sin tur spåret att röra sig. Marken behöver med andra ord förstärkas. Pålning är i många fall inte ett alternativ eftersom det kräver stora, tidskrävande åtgärder som stoppar järnvägstrafiken. Då är injektering av geopolymer en bättre lösning eftersom det kan göras under servicefönster nattetid utan att hindra trafiken, säger Nicklas.

 

Basunderhåll av järnväg är idag ett effektivt sätt för Trafikverket att låta järnvägsentreprenörer förebygga och underhålla den svenska järnvägen. Detta görs efter mycket detaljerade underlag och instruktioner. Om förstärkning av marken kan förhindra att onödiga skador på järnvägens bandelar uppstår, bör även markförstärkning vara en minst lika viktigt del i underhållsarbetet.

 

– Vi ser en stor potential för geopolymerinjektering för att förebygga skador på järnvägsnätet, utan att hindra trafiken. Etablering och avetablering vid injektering av Geobears geopolymerer är mycket snabb, vilket gör att redan inplanerade servicefönster kan utnyttjas och markförstärkningen är i princip omedelbar, säger Nicklas.

Kontakta Geobear för att få veta mer om våra lösningar för det svenska järnvägsnätet!

 

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.