Gör en semla à la Geobear
(4 mars, 2019)

Dagen vi alla väntat på – semmeldagen, eller fettisdagens som den egentligen heter.

Geobear tog fram sin alldeles egna semla, en underbart turkos sak som vår marknadsavdelning intygar smakar “yummy”.

Och barnen kommer älska att göra blåa semlor (även de som är allergiska mot mandel!)

Semla à la Geobear

Fettisdagen – dags att fixa en semla

Recept på Geobear-semlan

Hembakade bullar (12 st små)

Ingredienser

  • 25 g jäst (vanlig eller för söta degar)
  • 2 dl mjölk
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk mald kardemumma (eller 1 msk hel mortlad)
  • 0,75 dl strösocker
  • 100g smör (gärna rumsvarmt)
  • 1 ägg till pensling

Eller – köp hem färdiga semmelbröd – men det är lite fusk!

Fyllning

Ingredienser

  • 2 dl Vispgrädde – eller enligt önskemål
  • 1/2 dl mjölk
  • 0,5 dl florsocker
  • 75g Mandelmassa eller mandelfri “mandelmassa”
  • 1/2 dl grovhackad mandel
  • Blå karamellfärg

Förberedelser

För att få till fint blått florsocker kan du gärna förbereda redan dagen innan, men några timmars torktid fungerar också.

  1. Häll florsockret i en liten burk.
  2. Droppa försiktigt ett par droppar blå karamellfärg ner i florsockret. Rör runt så det blandar sig ordentligt.
  3. Ha i mer karamellfärg tills du uppnår den önskade färgen.
  4. Låt stå torrt för att torka över natten, eller tills du ska äta semlorna.

Baka bullarna

  1. Värm mjölken till 37° och smula i jästen, samt rör om tills allting har blandats. Blanda i 4 dl av vetemjölet. Låt sedan vila i 15 min.
  2. Tillsätt 3 dl vetemjöl, ägg, salt, kardemumma och socker. Arbeta in smöret successivt.
  3. Använder du en köksmaskin (degblandare) låt gå i 7-10 minuter tills degen är slät och släpper från kanterna. Knådar du själv kan du behöva hålla på lite lägre – tills degen är slät. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  4. Dela degen i 12 bitar och rulla de till runda bollar. De kommer jäsa, men här kan du välja ungefär hur stora semlor du vill ha!
  5. Låt jäsa på plåten med bakplåtspapper i cirka 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 210° grader, under tiden pensla bullarna med det uppvispade ägget om du vill ha en fin glansig yta.
  7. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt sedan bullarna kallna.

Servera semlor à la Geobear

  1. Skär av ett lock av bullarna och skär sedan bort delar av locket till önskad storlek på “trekanten” till semlans lock.
  2. Vispa grädden, blanda i några droppar blå karamellfärg till önskad färg. Häll i en sprits, eller plastpåse som du klipper hål i ena hörnet på.
  3. Gröp ur en del av bullarna så att ett hål bildas. Blanda bullinkråmet med mandelmassa och grovhackad mandel och mjölk till önskad konsistens. (Eller blanda bullinkråmet med den mandelfria mandelmassan och önskad mängd mjölk). Lägg tillbaka fyllningen i bullarna.
  4. Spritsa den blå grädden över bullarna.
  5. Sätt på locken.
  6. Pudra över det blåa florsockret. (Ett tips är att använda en liten sil, eller en tesil för att pudra över önskad mängd florsocker.)

Njut!

Serveringsförslag

Servera semlan à la Geobear som den är på en vanlig assiett.
Eller servera den som en “hetvägg”, alltså i en djup tallrik tillsammans med varm mjölk.

Semla à la Geobear - närbild