Bakgrund

Det vita mexitegelhuset i Borås ägs av Ingbritt tillsammans med sin dotter. Villan är byggd på 60-talet och den ena ytterväggen har fått en sättning och sjunkit ned mellan 50 och 100 millimeter beroende på var på väggen mätningen gjordes. Lutningen gjorde att saker som placerades på golvet inne i huset rullade ned i ena hörnet.

Ingbritt tror att orsaken till sättningen är att huset är byggt på ett gammalt stenbrott och huset sjunkit när sandbädden mellan stenarna försvunnit över tid. Marken under huset består även idag till stor del av sand.

Ägarna önskade stabilisera och lyfta väggen så mycket det gick innan de fortsätter med övrig renovering av huset. Bland annat skulle taket på villan läggas om, och detta kunde inte genomföras innan väggen lyfts då en åtgärd efter att det nya taket var på plats kunder leda till sprickor i takläggningen.

Den drabbade väggen är teglad med kärnan är av trä och den står på en gjuten platta. Då renoveringsplanerna för villan var i full gång hade det redan grävts upp runt den drabbade delen av huset, då det skulle installeras ny dränering.

Kundalternativ

En alternativ metod till geopolymerinjektering hade varit att använda sig av domkrafter och stålpålar. Detta hade krävt användande av en borrvagn och tagit avsevärt längre tid än geopolymerinjektering. Dessutom kräver majoriteten av pålningsprojekt genomföras från insidan av huset med hjälp av borrig, för att uppnå bästa effekt på konstruktionen. Det ger upphov till mycket damm och att rummet måste inneslutas.

 

Varför Geobear?

Geobears metod kunde utföras med majoriteten av arbetet från utsidan av huset och endast ett par hål med diameter på 15mm behövde borras inne i villans ekparket. Detta gjorde utan störningar i övrigt för de boende.

Lösningen med geopolymerer var snabb och kunde levereras på endast två arbetsdagar. Det var en av anledningarna till att Ingbritt valde att använda Geobear, eftersom det gjorde att renoveringen av villan sedan kunde fortgå som planerat när väggen och golvet lyfts.

Användandet av Geobears teknik innebar också att inga stora maskiner behövde köras in på tomten. Inte heller domkrafter behövde användas för att lyfta den tunga strukturen.

Geobears lösning och slutresultatet

Geobear genomförde geopolymerinjektering för att markförstärka och lyfta villan. Genom ett flertal injekteringpunkter lyftes villans vägg, inklusive den tunga eldstaden inne i rummet.

Geobear lyfte tillbaka väggen och golvet till nästan 100% av ursprungsläget, säger Ingbritt. Fredrik från Geobear som var på plats och genomförde sättningsinspektionen förklarade tydligt vad som kunde göras och hur det skulle gå till. Allting gick jättebra, det tog bara två dagar och nu kan vi öppna fönstren igen. Dessutom har saker slutat rulla in i rummets ena hörnet, tillägger Ingbritt. Visst kostar det en slant att genomföra, men både jag och min dotter – som är fastighetsmäklare, tycker att det är en bra investering för husets värde!

Villan i Borås är nu redo för nytt tak och andra planerade renoveringarna.

Borås Villa Lyft

VÄGG- OCH GOLVLYFT

KATEGORI……………………………………………. VILLA
FOKUS………………………..VÄGG-OCH GOLVLYFT
PLATS…………………………………. BORÅS, SVERIGE
UTFÖRANDE…………………………… AUGUSTI 2019
TEKNOLOGI………. GEOPOLYMERINJEKTERING

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.