Kundsituation och bakgrund

Kvarteret Tomaten i Helsingborg, hade under en längre tid haft problem med ett äldre betonggolv i källaren. Betonggolvet hade sjunkit och fått sprickor. Golvets förflyttning hade också gett upphov till sprickbildning i väggarna.

Fastighetsägaren Helsingborgshem anlitade Forsen AB som bedriver projekt- och byggledning, för att undersöka problemet och rekommendera en lösning.

Forsen konstaterade att ett gemensamt rör för spillvatten och dagvattensystemet hade sprungit läck under betongplattan. Läckaget hade pågått under en längre tid och i sin tur resulterat i att finmaterial hade spolats bort. Med tiden hade betongplattan ovanpå den bortspolade fyllningsmassan sjunkit och sprickor uppstod i ej bärande innerväggar.

 

Flerbostadshusets källare hade drabbats av dolt läckage och sjönk

Kundalternativ

Forsen AB såg först och främst till att läckaget åtgärdades. Därefter rekommenderades antingen cementinjektering eller geopolymerinjektering.

Forsen rekommenderade att man med fördel kunde använda sig av geopolymerinjektering i detta fall.

Geopolymerinjekteringen skulle nämligen utöver stabilisering och lyft, dessutom innebära en isolerande effekt för källargolvet. Bättre isolering kan till exempel förbättra både uppvärmningskostnader. Geopolymerinjekteringen skulle även innebära brytande av kapillär stigning från marken. Enkelt förklarat blir resultatet i mark som injekterats med geopolymerer att den inte längre suger åt sig vatten.

Suger marken inte upp vatten ändrar den således inte volym. Det resulterar i att effekter som kommer till följd av expansion, eller krympning av marken – t.ex. att golvet rör sig, uteblir.

Flerbostadshusets källare hade drabbats av dolt läckage och sjönk

När läckaget i röret åtgärdas kunde resterande delen av källargolvet stabiliseras och lyftas genom endast 12mm stora injekteringhål.

Varför valde kunden Geobear över alternativen?

Med Geobears metoder kunde flerbostadshuset stabiliseras och källargolvet kunde lyftas. Dessutom innebar Geobearsmetod andra fördelar jämfört med cementinjektering.

Projektet innebar att alla familjer kunde bo kvar i huset under arbetets gång. Dessutom är geopolymerinjektering en väldigt ren process i förhållande till, till exempel, cementinjektering, som var det andra föreslagna alternativen.

Ägaren bestämde sig för att Geobearslösning – med stabilisering och lyft med hjälp av geopolymerinjektering och var den mest attraktiva lösningen.

Geobears lösning och slutresultatet

Geobear genomförde stabilisering samt lyft på totalt 75 kvadratmeter i flerbostadshusets källare.

Endast den bit av golvet där röret behövde lagas behövde därför tas upp. Resterande yta stabiliserades och lyftes genom injektering under betonggolvet genom 12 mm injektorer som fördes ner och placeras i ett
koordinatsystem. Genom dessa förs sedan geopolymerer ned för att stabilisera marken, binda det kvarvarande fyllnadsmaterialet och sedan lyfta tillbaka golvet till sin ordinarie nivå.

 

Flerbostadshusets källare hade drabbats av dolt läckage och sjönk

Resultat efter genomförd geopolymerinjektering

STABILISERING OCH GOLVLYFT

KATEGORI……………….FLERBOSTADSHUS 3VÅN
FOKUS………………….. STABILISERING OCH LYFT
PLATS………………………HELSINGBORG, SVERIGE
UTFÖRANDE……………………………………MAJ 2018
TEKNOLOGI……… GEOPOLYMERINJEKTERING

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.