Ett 16 millimetershål borras och ett stålrör fästs för injektering

SAMMANFATTNING

Klas Lindgren som jobbar på L&T som erbjuder fastighetstjänster förvaltar Coops mataffär i Stuvsta som tillhör Stockholms tätort. Marken hade sjunkit runt butiken och Klas kontaktade Geobear efter en rekommendation från sin kollega, för att åtgärda problemen. Nicklas Bosäter på Geobear upptäckte efter sättningsbesiktningen att det rörde sig om sättningar i ramperna samt trapporna vid entréen till Coop. Sättningen har sannolikt pågått sedan byggnation och tros ha ökat med några centimeter årligen. Nivåskillnader på flera centimeter mellan stenplattor och ramperna hade uppstått vilket försvårade körningen av vagnarna uppför rampen. Ett tomrum hade även uppstått under en entrés grundmur. Klas önskade att nivåskillnaderna skulle minska och att tomrummet skulle fyllas igen för att inte skadedjur skulle kunna ta sig in.

 

 

 

Injekteringen av geopolymerer genom stålröret kontrolleras med lasermätning 

ALTERNATIV FÖR KUNDEN

Den alternativa lösningen hade varit att fylla med sand för att sedan flytta om stenplattorna. En annan lösning för att ta itu med problemet från grunden hade varit att riva upp marken och fylla med ett lättare material för att sedan sätta dit plattorna igen eller byta ut de mot nya. Att riva upp marken hade försvårat framkomligheten till entrén och arbetet hade behövt pågå under längre tid än en natt vilket var tiden det tog för Geobears arbete att slutföras.

VARFÖR GEOBEAR?

Med Geobears lösning tog arbetet 1 natt och stenplattorna behövde varken ersättas eller demonteras för att vi skulle lyfta samt jämna ut ytorna kring ramper och trappor. Tomrummet stabiliserades, förstärktes och fylldes och hindrar nu skadedjur från att förvärra situationen. Coop kunde dessutom helt undvika avspärrade områden kring deras entré vilket hade försvårat framkomligheten för deras kunder som skulle in och handla i matvarubutiken. 

 

TILLÄMPAD TEKNOLOGI

Geobears tekniker injekterade expanderande geopolymerer för att förstärka leran i marken på ett djup av cirka 0,7 till 1 meter under stenplattorna för att minska risken för fortsatta sättningar. Under genomförandet skedde även ett lyft av stenplattorna för att minska de dåvarande nivåskillnaderna samt dess lutning mot trapport och ramper. Totalt gjordes 30 injekteringar. Tomrummet stabiliserades även och fylldes med expanderande geopolymerer.

 

Ovan syns hur nivåskillnaden försvinner efter injektering av geopolymerer

 

SLUTRESULTAT

Geobears tekniker injekterar tvåkomponentslösningen med geopolymerer genom stålrör som förs ner snett genom marken i borrhål på 16 millimiter under den utsatta ytan. Stabiliseringarna kontrolleras av våra tekniker som injekterar små mängder geopolymerer åt gången. I bilderna syns metallställningar där en lasermätare fästs för att med millimeterprecision kunna kontrollera hur mycket marken lyfts och för att se till så att rätt mängd material injekteras. En kvart efter injekteringarna kan ytan återigen belastas med vikt.

 

 

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.