Sammanfattning

 

Stendörren kontaktade Geobear angående en fastighet i tegel från 80-talet med en takhöjd på fyra meter. Fastigheten är uthyrd till Enköpings kommun och är belägen på Badhusgatan i Enköping. Sättningar på uppemot 14 cm hade uppstått i lokalen och upptäcktes där lastintaget är beläget i anslutning till två lastportar som hade börjat kärva. En sned glipa hade uppstått och var synlig då lastporten var stängd. Sprickor hade uppstått i väggarna. Symtomen på sättningen hade funnits i mer än 1,5 år och hade sakta förvärrats under årens lopp, för Stendörren var orsaken till sättningen okänd. När Geobear var på plats och gjorde sättningsbesiktningen konstaterades att sättningarna korrelerade med flera stora träd nära fasaden. Rötterna har tagit sig in under fastighetens konstruktion och torkat ut leran på flera meters djup vilket lett till volymminskning av leran som försämrat dess bärighet. 

 

Alternativ för kunden

Alternativet för kunden hade varit att riva lastportarna och installera nya eftersom de på plats hade blivit sneda då fastigheten hade börjat sjunka och sätta sig. Det hade ändå inte åtgärdat sättningsorsaken och sättningarna skulle riskera fortsätta förvärra fastighetens skick. Ett annat alternativ hade varit att påla fastigheten ned till berg vilket hade skett till en högre kostnad och Stendörren hade under en tid behövt stänga ned sin verksamhet och omkringliggande hus hade störts av de höga ljudnivåerna och dammet. 

 

 

Varför Geobear

På sex dagar lyckades Geobear kompensera volymminskningen av leran på grund av porvattenförlusten som skett utan större störningar för fastighetens hyresgäst och utan att avverka träden.  

 

 

 

Geobears teknik

Geobears tekniker borrade 16 millimeters hål genom konstruktionen för att fästa stålrör på flera meters djup där materialet injekterades i leran. Lasermätare registrerade små rörelser i konstruktionen med 0,5 millimeters precision. Tekniken är vår tvåkomponentslösning med material anpassade efter markförhållanden som expanderar och tränger in i sprickor samt porer i den torra leran. Det förhindrar trädens rötter från att ta upp och släppa ifrån sig vatten samtidigt som markegenskaperna i leran förbättras. Risken för fortsatta hävningar eller sättningar minskar väsentligt.

 

 

 

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Mätarvägen 12,
196 37 Kungsängen

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.