Bakgrund

Mitt i Stockholm, genomför Peab en renovering. Ambitionen med renoveringen är att modernisera en historisk byggnad och omvandla den till en modern kontorsbyggnad, anpassad för framtiden.

För projektet krävs en 40 meter hög tornkran, som ska stå på ett stativ på fyra ben. Kranfundamenten, i betong, har utformats för två kranben vardera för att få plats på sidorna av vägbanan.

När kranfundamenten väl var på plats konstaterades det att markförhållandena var för svaga för den avsedda lasten. Peab var därför tvungna att förstärka marken under kranfundamenten, för att inte riskera att marken under dessa skulle röra sig. Rörelser i marken skulle potentiellt kunna leda till att kranen välte och orsakade massiva skador i det tätbebyggda närområdet. En risk Peab inte kunde ta och kranen kunde därför inte monteras innan problemet var löst.

Peab kranfundament

Kundalternativ

Då betongfundamenten redan var gjutna och projektet väntade på att kranen skulle monteras, var alternativen få.

Att ta bort betongfundamenten och börja om med markarbetet hade varit mycket tidskrävande. Det hade i sin tur lett till att resterande delen av projektet hade försenats, vilket hade skapat störningar i hela projektet och därmed ökade kostnader.

Varför Geobear?

Geopolymerinjektering sågs som en bra lösning på problemet. Geopolymeren skulle injekteras ned under båda betongfundamenten för att binda, och förstärka marken.

För att inte störa det pågående projektet, kunde Geobears metod genomföras nattetid. En natts arbete beräknades vara tillräckligt för att markförstärka de två betongfundamenten för kranen och göra det möjligt för Peab att fortsätta sitt projekt.

Peab kranfundament
Geobears lösning och slutresultatet

Peab valde att använda sig av Geobears metod för att förstärka betongfundamenten till tornkranen. Geobears team injekterad geopolymerer under de två stycken 6 x 3 meter stora betongfundamenten.

Varje fundament behandlades med en speciellt utvald geopolymer med hög densitet och via 44 injekteringspunkter per fundament.

Nu kunde kranen monteras för användning, stående på stabil, förstärkt mark utan risk för stora skador på människor eller infrastruktur.

 

Vi är nöjda med resultatet och tycker Geobear hjälpte oss snabbt och höll vad de lovat, och för det är vi mycket tacksamma!

–  Emil Lindqvist, Platschef Peab Sverige

 

MARKFÖRSTÄRKNING

KATEGORI ……………….. AKUT PROJEKTÅTGÄRD
FOKUS …………………………MARKFÖRSTÄRKNING
PLATS………………………….STOCKHOLM, SVERIGE
UTFÖRANDE …………………………………. JUNI 2019
TEKNOLOGI ……… GEOPOLYMERINJEKTERING
……………..MED HÖG DENSITETS GEOPOLYMER

Liknande projekt

Kontakta Geobear idag!

Vi hjälper dig att lösa dina sättningsproblem och skräddarsyr alla lösningar så att de passar just dig.

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi så snabbt vi kan! Du kan även kontakta vår kundtjänst direkt via e-post eller telefon:

010- 14 550 15

[email protected]

Vi genomför projekt i alla storlekar och svårighetsgrader,

– Villor
– Bostadsrättsföreningar
– Industrilokaler
– Infrastrukturprojekt

Hör av dig med dina frågor idag.

Geobear
Kistagången 20B
164 40 Kista

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.